Vaccinatie niet altijd even makkelijk

Foto: GGD

De GGD Flevoland en de gemeente Almere hebben al eerder aangegeven dat men vermoedt dat bepaalde doelgroepen niet goed geïnformeerd zijn of worden. Het gaat hierbij om de vaccinatie tegen het SARS-CoV-2 virus (Corona). Het gaat dan o.a. over dak- en thuislozen.

Arbeidsmigranten
Maar in Flevoland is nog een groep waar het niet meevalt. Dat is de groep van arbeidsmigranten. De GGD heeft gemeenten benaderd om een plan op te stellen om arbeidsmigranten te laten vaccineren. Dit blijkt moeilijker te zijn dan gedacht. 

Urk
Uitzendbureau Werkpost op Urk heeft gemeld dat mensen massaal aan het werk zijn. Daarom is het moeilijker om een afspraak te maken voor een vaccinatie. De gemeenten hadden de vraag neergelegd bij de uitzendbureaus. Tenslotte kennen die de arbeiders beter. 

Momenteel wordt gekeken naar de juiste momenten en de juiste plaatsen om te vaccineren. Volgens het uitzendbureau zal dat in de avond of in het weekend moeten gebeuren. Maar erg makkelijk is het niet om afspraken te maken. Tevens moet er nog geïnventariseerd worden wie wel en wie geen prik wil. 

Het lijkt er nu op dat een aantal Bulgaren niet zitten te wachten op vaccinatie. Bij Polen zou het zo zijn dat ze wachten tot ze weer thuis zijn. Veel Polen gaan naar huis voor de vakantie. Gezien het feit dat het vaccineren in Polen goed loopt, zal men daar wel gaan voor een vaccinatie.  

Almere
De gemeente Almere wil een campagne starten met informatie op maat. Speciaal voor de ‘kwetsbare groepen’. Dit houdt in dat de vaccinatie-informatie opgesteld gaat worden in diverse talen. Tevens in woord en beeld. 

Daarbij zal Almere gebruik maken van dezelfde platformen die worden gebruikt door de specifieke doelgroepen. Hierbij valt te denken aan internetsites en sociale media. 

Dronten
De burgemeester van Dronten, Jean Paul Gebben, heeft laten weten zich zorgen te maken. Zorgen over het feit dat de vaccinaties bij arbeidsmigranten uitblijven. Hiervoor heeft de burgemeester een brief gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid.  

Het blijkt dat niet alle arbeidsmigranten zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Niet opgenomen betekent dat deze mensen niet opgeroepen worden voor vaccinatie. De burgemeester heeft hiervoor hulp aangeboden aan het ministerie. 

Tevens wijst de burgemeester de demissionair minister erop dat de groep van arbeidsmigranten door de Gezondheidsraad beschouwd wordt als een groep met een verhoogd risico op een infectie. De arbeidsmigranten werken vaak in cruciale beroepen. Ze hebben recht op dezelfde bescherming als iedereen.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Ad, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen