Subsidie die niet gebruikt is

Foto: Provincie Flevoland

Mensen en organisaties die kosten zouden hebben gemaakt voor het opruimen van drugsafval konden gebruik maken van een subsidie. Men kon in 2020 zich melden van donderdag 4 juni tot en met dinsdag 1 december 2020 voor compensatie. De aanvraag kon plaatsvinden op grond van Subsidieregeling opruiming drugsafval Flevoland 2020. 

Regeling
De regeling was bestemd voor gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen. Echter ook inwoners die eigenaar of erfpachter waren van een locatie waar drugsafval was gedumpt, konden gebruik maken van de regeling. 

Tevens was de regeling voor Staatsbosbeheer. Een ieder kon subsidie aanvragen voor compensatie van de kosten die waren gemaakt. Dit gold voor de periode van januari 2019 tot en met november 2020.  De subsidie is opgesteld in samenwerking met het ministerie van Justitie. 

2021
Op 16 december schreef de provincie Flevoland dat in natuurgebieden en randen van dorpen en steden regelmatig afval gedumpt wordt. Afval dat van de productie van synthetische drugs is overgebleven. 

Om het drugsafval op te ruimen is vaak veel geld nodig. Mede gezien bodemonderzoek dat vaak nodig is. Tevens wanneer er gesaneerd moet worden. Ook voor 2021 werd daarom de provinciale Subsidieregeling opruiming drugsafval ingesteld. Vanaf 1 januari 2021 wordt de subsidie voor de provincies verstrekt door BIJ12.  

Geen gebruik
Gezien de artikelen in de media is er in het tijdstip januari 2019 tot en november 2020 best het een en het ander gevonden. Zo zijn er in 2019 15 meldingen gedaan van drugsafval dumpingen in Dronten. In februari 2020 is er op het Nulderpad in Zeewolde drugsafval gevonden.  

Maar de subsidie voor de onkosten voor het opruimen van het afval, is in de tijd niet aangevraagd. De provincie heeft dit nagetrokken, mede op basis van de meldingen. Voor de provincie is het onbekend waarom niemand een subsidieaanvraag heeft ingediend.

In de periode was voor de provincie Flevoland, middels een verdeelsleutel, ongeveer 3500 euro beschikbaar. 

(Bronnen: Provincie Flevoland, BIJ12, Omroep Flevoland, De Drontenaar)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen