GGD start met vaccineren dak- en thuislozen

Foto: GGD Haaglanden

Vanaf 24 mei wordt er in 15 GGD-regio’s begonnen met het vaccineren van dak- en thuislozen. Deze GGD-regio’s hebben in de afgelopen weken plannen gemaakt om deze mensen zo goed mogelijk te bereiken. Tevens plannen om ze te informeren en zo snel mogelijk te vaccineren.

In kaart gebracht
Op dit moment zijn 25.000 van de naar schatting 60.000 dak- en thuislozen bekend en in kaart gebracht. De opzet is dat men gaat beginnen met deze 25.000 mensen om ze te vaccineren met het Janssen vaccin.

Dak- en thuislozen zijn moeilijk te bereiken. Daarom gaat men per regio de meest effectieve benadering inzetten. In eerste instantie worden verschillende prikdagen georganiseerd, waarbij de prikplaats per regio verschillend zal zijn.

De meeste regio’s zullen gebruik maken van de locatie van de maatschappelijke opvang. Daarnaast worden ook mobiele prikteams ingezet. De vaccinaties worden uitgevoerd door GGD-medewerkers en / of artsen. Tevens zal het Rode Kruis ondersteuning verlenen.

Regio’s
De 15 regio’s waar men gaat starten met de vaccinaties, zijn: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haaglanden, Flevoland, Zaanstreek Waterland, Groningen, Brabant-Zuidoost, Hollands Midden, Zuid-Limburg, Drenthe, Zuid-Holland-Zuid, IJsselland, Hollands Noorden en Limburg-Noord.

De regioplannen zijn opgesteld in samenwerking met de maatschappelijke opvang in de gemeenten, kerken, Rode Kruis, het Leger des Heils. Tevens is gebruik gemaakt van belangrijke sleutelfiguren. De communicatiemiddelen worden via de organisaties van de maatschappelijke opvang verspreid.

Tenslotte gaan de verschillende GGD afdelingen in samenwerking met de gemeenten verder werken aan het in kaart brengen van de dak- en thuislozen die niet in de groep van 25.000 zaten. Hiervoor worden nieuwe prikdagen georganiseerd. De opzet hiervan is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken.

(Bronnen: GGD GHOR Nederland, Netwerk Acute Zorg NW, Omroep Flevoland, Ons Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen