Omdat mijn vorige column nogal sombertjes was, nam ik me voor om dit jaar met een positieve noot af te sluiten. Ik ging op zoek naar opbeurende verhalen voor onder de kerstboom. Laten we daarom kijken naar onze buurlanden, waar ook niet alles ‘cookie and egg’ is. Immers: buurmans leed troost. Zo kan ik ook intens genieten als ik in de tegengestelde richting van een file rij. Heerlijk!
Duitsland
Laten we beginnen bij onze oosterburen. Duitsland is na de Energie wende verslaafd geraakt aan Russisch gas en ze moeten in hoog tempo afkicken. Duitsland heeft andere dealers nodig en betaalt daarvoor de hoofdprijs. Recent sloten ze een deal met Qatar voor 2 miljoen ton vloeibaar gas. Verder is Duitsland wereldwijd de grootste exporteurs van auto’s. Daarvan gaat 20% naar China, na Nederland het tweede exportland voor Duitsland. De economische handelsoorlog tussen de VS en China belooft daarom weinig goeds. Tot overmaat van ramp: het Duitse 4G netwerk blijft beroerd, ze staan op de 37ste plek van alle OESO-landen. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 6.
België
België misschien? Het IMF verwacht dat de Belgische economie tot 2027 met amper 1,1 procent per jaar zal groeien. Na Italië en Japan is dat het laagste onder de klassieke industrielanden. Verder blijft hun begrotingstekort de komende jaren onverminderd hoog omdat de overheidsuitgaven een stuk hoger zijn dan bij ons. Als klap op de vuurpijl gingen de Rode Duivels roemloos ten onder op het WK en is hun infrastructuur hopeloos verouderd. Dat is ook hoe je weet dat je van België weer Nederland binnenrijdt: glad asfalt. Engeland dan: Brexit. Een ongekend drama. Einde verhaal.
Frankrijk
Hoe gaat het in Frankrijk? Dit land heeft verzaakt wat Nederland de afgelopen decennia wél heeft gedaan: hun economie moderniseren. Daar plukken ze nu de wrange vruchten van. De Franse president vloog naar de VS om Biden vergeefs te vragen Europa (lees: Frankrijk) te ontzien bij de gevolgen van zijn Buy American steunpakket ter waarde van honderden miljarden dollars. Macron ving ‘zut alors’ bot. De helft van de Franse kerncentrales staan uit vanwege technische mankementen. Geen prettig vooruitzicht in een land van stakingen en gele hesjes.
Italië
Italië... Hun staatsschuld en werkloosheid zijn in vergelijking met Nederland torenhoog. Italië moddert voort met de vereiste moderniseringen van hun arbeidsmarkt en de pensioenen. Pijn die we in Nederland allang hebben gepakt. De nieuwe premier Giorgia Meloni is uiterst kritisch op de EU, die ze tegelijk hard nodig heeft voor de 21 miljard uit het Corona herstelfonds. Geen hervormingen betekent ook geen groei.
Korte duur
Gaf dit een goed gevoel? Kunnen we genoegzaam achterover leunen? Ik vrees dat dit leedvermaak van korte duur is. Als we niet oppassen, moeten we straks achter in de file aansluiten. Nederland is namelijk voor een derde van onze welvaart afhankelijk van de export en de helft van onze export gaat naar deze vijf landen. Hun weerbericht van morgen is onze weersvoorspelling over 14 dagen. We kunnen ons maar beter voorbereiden op koude winters. Geen opbeurende verhalen, helaas. Ik hoop daarom op een warme trui onder de kerstboom.
Over Marco Smit
Gastcolumnist Marco Smit is directeur van Horizon Flevoland. Horizon Flevoland is de regionale ontwikkelingsmaatschappij in Flevoland en is nauw verbonden met provincie Flevoland.
(Bron: Provincie Flevoland)