Volgens verschillende media zou staatssecretaris Jean Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) in gesprek willen gaan met de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer over de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. De staatssecretaris heeft laten weten dat het doden van gezonde dieren beperkt moet worden. Indien dit niet lukt, moet er gekeken worden naar een passende opvang.
Dierenmishandeling
Een rechter heeft vorig jaar uitspraak gedaan dat de Grote Klis in het Oostvaardersveld gevaar oplevert voor de Konikpaarden, naast het feit dat het tegen de wet zou zijn om de dieren in dat gebied te laten grazen.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) had de uitspraak gedaan dat het laten grazen van de Konikpaarden tussen de Grote Klis een vorm van dierenmishandeling is. De organisatie Stamina heeft 4 jaren gevochten voor deze uitspraak.
Verplaatsing van de dieren
Binnen Staatsbosbeheer heeft een dierenarts reeds in 2020 gemeld dat de Grote Klis een grote rol speelde bij de problemen van de Konikpaarden. Daarna heeft Staatsbosbeheer een onderzoek gedaan en besloten om de paarden te verplaatsen.
Volgens eerdere berichten zouden zo’n 70 Konikpaarden uit het gebied Oostvaardersveld zuid worden gehaald, maar na regulier kuddebeheer werd besloten om 55 dieren over te brengen naar het natuurgebied Lauwersmeer in Groningen. Van de 70 dieren zijn er daarom 15 geslacht.
Grote Klis
Op vragen van de Stichting De Groene Mantelzorger over de Grote Klis heeft Staatsbosbeheer in november 2024 laten weten dat er naar schatting 500.000 tot 1 miljoen planten in het Oostvaardersveld aanwezig waren.
Volgens Staatsbosbeheer heeft men nog gekeken om de planten te maaien, maar gezien de aantallen was het op dat moment onmogelijk om de plant grotendeels of geheel weg te maaien of uit te steken. De plant is tweejarig en kan na 2 zomers nog bloeien en zaden produceren.
Naar slachterij
In september waren dieren naar Lauwersmeer in Groningen verplaatst, maar eind november wilde Staatsbosbeheer de Konikpaarden toch naar de slachterij afvoeren. Hierbij zou het dan gaan om meer dan de helft van de kudde.
Een boswachter in het Groningse gebied had laten weten dat het niet mogelijk was om een permanente plaats te vinden voor de dieren. Van de kudde mochten drachtige merries en merries die net een veulen hadden gekregen, voorlopig in het Lauwersmeergebied blijven.
Motie PVV
Dion Graus (PVV) heeft een motie ingediend in de Tweede Kamer om het doden van de Konikpaarden te voorkomen. Daarnaast geeft de motie ook aan dat Staatsbosbeheer moet zorgen voor passende opvang voor de paarden.
Volgens het PVV-Kamerlid heeft Staatsbosbeheer nooit ingegrepen bij de problemen, zoals te zorgen voor geboortebeperking. Daarom geeft de fractie van de PVV ook aan dat Staatsbosbeheer gefaald heeft in het beheer van de Konikpaarden en dat er voor de paarden die nog rondlopen in het gebied een goede oplossing moet komen.
(Bronnen: GroeneRuimte Nieuws, Omroep Flevoland, Horses, Dier en Arts, lelystad.nieuws.nl)