Laagste aantal jongeren met jeugdbescherming sinds 2015

01 mei , 22:17 Zorg
jeugd problematiek pixabay
Pixabay
Jeugd problematiek

Zo’n 34.000 jongeren hebben in 2024 jeugdbescherming gekregen, wat wederom lager was dan het jaar ervoor. Het aantal is nog niet eerder zo laag geweest sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn geworden voor de Jeugdzorg. De cijfers komen van de nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.

Jeugdbescherming
Volgens de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou het bij bijna 25.000 van deze jongeren tot 18 jaar met jeugdbescherming gaan om een ondertoezichtstelling en bij ruim 9.000 om voogdij.  

Indien een jongere onder ondertoezichtstelling komt, betekent dit dat de ouders het gezag behouden over het kind, maar dat ze daarbij staan onder toezicht van een jeugdbeschermer. Bij een voogdij komt het volledige gezag bij de voogd te liggen.  

In Flevoland 
Volgens de regionale media zou in de gemeente Zeewolde naar verhouding de meeste jongeren gebruik maakten van Jeugdzorg. Dit is dan bij de cijfers van de gemeenten in de provincie Flevoland. 

Hierbij ging het over 13 procent van de jongeren. Daarentegen staat het landelijk gemiddelde - bij jongeren tot en met 23 jaar - op ruim 10 procent. Met 13 procent ligt Zeewolde boven dit gemiddelde. Ook in Almere ligt het aantal boven het gemiddelde, namelijk 11.6 procent. 

Voor de andere Flevolandse gemeenten geldt dat het aantal onder het gemiddelde ligt, waarbij Lelystad en Dronten er nét onder liggen, respectievelijk 9.3 procent en 9.7 procent.  Tevens zou het aantal - vergeleken met 2023 - lichtelijk zijn gestegen, waarbij de stijging in Zeewolde het grootst is. 

Jeugdreclassering 
Volgens het CBS neemt het aantal jongeren met jeugdreclassering de laatste 2 jaar weer toe. Voor de jongeren van 12 tot 23 jaar zouden dit in 2024 8.200 jongeren zijn geweest. In de jaren daarvoor was het juist dalend.

In 2015 was het aantal 11.000 en in 2022 7.500. Hierbij wordt opgemerkt dat jeugdreclassering staat voor een combinatie van toezicht en begeleiding van jongeren die eerder een proces-verbaal hebben gekregen. Het doel is om te voorkomen dat de jongeren opnieuw in de fout gaan. 

Tevens geven de cijfers aan dat de gemiddelde voogdijmaatregel in 2015 zo’n 61 maanden duurde (ruim 5 jaar), maar in 2024 was dit getal gestegen naar gemiddeld 82 maanden (bijna 7 jaar). 

(Bronnen: Centraal Bureau voor de Statistiek, Omroep Flevoland)