Digitalisering rukt op, maar nog niet ‘in het groen’

14 jul , 21:21 Natuur
Moeraseik Vondelpark (© Khamakar News Agency)
Khamakar News Agency
Moeraseik Vondelpark

Ruim een week geleden kwam er een bericht van het ziekenhuis dat medisch specialisten AI (Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie) inzetten om een samenvatting van het consult te genereren. In straattaal betekent dit dat die zogenaamde kunstmatige intelligentie een verslag maakt van wat gebeurd is in de 15 minuten bij de arts en dat verslag in het medisch dossier stopt. Mogelijk komen we hier nog een keer op terug.  

Gemeentelijke zorgplicht 
De gemeente Terneuzen heeft in 2021 gewerkt aan het ‘Beleidsplan openbaar groen’ en daar staan een heleboel goede dingen in. Een van de meest opvallende zaken is ‘Participatie’ en de gemeente liet neerschrijven “Wij willen inwoners, ondernemers en verenigingen actief betrekken bij beheer van het openbaar groen. Alle inwoners in onze gemeente hebben een belang bij het groenbeheerplan. Het gaat namelijk over de directe leefomgeving van onze inwoners”.

Dit is wat nodig is, de inwoners moeten meedenken en willen ook vaak meedenken. Daarnaast heeft een gemeente de zorgplicht voor al het groen van de openbare ruimte. Tot zover het makkelijke deel. 

Enige tijd geleden gaf een buurvrouw dat een boom in het Vondelpark aandacht nodig had, er hingen nogal wat takken los, lagen ook al op de grond en dus moest de boom gesnoeid worden. Hierna ben ik zelf naar de boom gaan kijken en zijn er foto’s gemaakt, waarna een melding is gedaan bij de gemeente. Natuurlijk schrikt men als men zo’n beeldbepalende boom - want dat is deze boom echt op die plaats, groot en statig - en men gaat meteen denken dat de boom ziek zou kunnen zijn. 

Als er nu een actieve, actuele en digitale Bomenkaart was geweest, hadden de gegevens zo opgezocht kunnen worden en zouden de vragen gerichter kunnen zijn geweest. Maar ja, dat heeft de gemeente Harderwijk (nog) niet, want de digitalisering is hierbij (nog) niet langs geweest of de gegevens zijn niet openbaar. 

In ieder geval is de afdeling Bomenbeheer van de gemeente langs geweest, heeft de boom aanschouwd en is gaan snoeien. Daarna is er nog contact geweest met de coördinator - fantastisch gesprek, we zaten ook wel op dezelfde lijn - en bleek de boom een Moeraseik te zijn, die zelfs een nummer op de schors had staan. 

Maar het gaat om de zorgplicht en de participatie van de burger. Het had zo mooi kunnen zijn geweest als de gemeente Harderwijk een digitale Bomenkaart had gehad waar ik de gegevens had kunnen opzoeken, zoals naam, plantdatum, gezondheidsstatus en rapporten van controle in verleden en toekomst (een soort medisch dossier van de boom), zodat ik wist wat er aan de hand was en mee kon denken over het groen in de openbare ruimte en het groenbeheerplan. Het is te hopen dat de gemeente Harderwijk dit op gaat pakken. 

De Groene Mantelzorger