De waardering van de Mantelzorger

Mantelzorg
Mantelzorg
Foto: Pixabay

Een ieder van ons weet wel iemand die of (mantel)zorg nodig heeft of mantelzorger is. Het begint bij een mantelzorg meestal met kleine zaken, zoals elke ochtend steunkousen aantrekken en in de avond diezelfde steunkousen weer uittrekken.

Mantelzorg
Het leven kan niet meer zonder de mantelzorger en we moeten blij zijn dat ze er zijn. Maar soms is het moeilijk om mantelzorg te verlenen. Het komt zo vaak voor dat de zoon of dochter ver weg wonen of zelf een complete baan hebben. Maar dan toch nog proberen om zorg te verlenen aan moeder of vader. Het is vaak zo vanzelfsprekend om te zorgen voor je naaste en we doen uit liefde voor elkaar.

Er is zelfs een definitie door het Sociaal Cultureel Planbureau opgesteld. Deze definitie is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. En hier valt alle hulp onder, ook minder intensieve hulp, hulp aan huisgenoten en hulp aan bewoners van een instelling.

Verder wordt aangegeven dat mantelzorg onbetaald is en nooit als verplichting kan worden opgelegd. Dus iemand dwingen om deze zorg te doen, kan gewoon niet. Echter onbetaald wil niet zeggen onbetaalbaar. Met de druk op de zorg, kan ons land niet meer zonder mantelzorg. Het probleem is dat mantelzorg en vrijwilligerswerk vaak door elkaar worden gehaald. Echter het is wel verschillend. Een vrijwilliger kiest er voor om te zorgen voor een ander, waarbij de start meestal (nog) geen emotionele band is. Tevens werken zorgvrijwilligers in georganiseerd verband en meestal voor een organisatie.
Bij een mantelzorg is het zo, dat je het bent of wordt of nodig heeft. Deze vorm van zorg kan zelfs 24 uur per dag zijn en meestal is deze vorm niet zomaar te stoppen.

Zorg voor de mantelzorger
Het is natuurlijk van groot belang dat er mantelzorgers zijn en dat we respect en waardering voor deze mensen hebben. Zo was op woensdag 10 november de Dag van de Mantelzorg. De dag dat mantelzorgers in het zonnetje gezet (kunnen) worden. Zo was in Tilburg een bijeenkomst voor de Tilburgse mantelzorgers, die waren uitgenodigd voor een uitgebreide High Tea of diner. Op de bijeenkomst werd aandacht besteed aan de inzet van alle mantelzorgers en hoeveel men doet voor familie en vrienden. De mantelzorgers konden onder het genot van lekker eten en entertainment hun ervaringen uitwisselen.
Natuurlijk zitten we hier niet in het Brabantse Tilburg. In Brabant gaat alles een stuk gemoedelijker en gemakkelijker.

In Lelystad is het Respijthuis Lelystad, waar mensen die zorg nodig hebben en een mantelzorger, voor een tijdje kunnen verblijven, zodat de mantelzorger even een pauze kan nemen. Maar dat is ook maar tijdelijk.
Daarnaast is in (bijna) elke gemeente een Mantelzorgwaardering bekend. Aan de ene kant is het jammer, dat de mantelzorger zelf deze waardering aan moet vragen, waarbij gerekend moet worden om aan de acht uur per week te komen. Het is niet mogelijk dat een ander voor een mantelzorger aan kan geven dat die persoon een Mantelzorgwaardering moet krijgen. En dat gerekend voor die acht uur, is echt sprokkelen, van hoeveel tijd heb ik hier voor gebruikt en hoeveel voor dat en ga zo maar door. Jammer, maar dat is de waarheid.
Maar aan de andere kant is het ook jammer, dat in de gemeente een mantelzorger die acht uur per week datgene gedaan heeft, wat moest, de ‘waardering’ krijgt van 20 euro. De waardering is gedaald van bijna 200 via 150 naar 20 euro. Het is erg jammer, dat de bezuiniging van de gemeente gehaald moet worden bij de groep van mantelzorgers. De gemeenteraad heeft vragen gesteld, maar niet duidelijk is wat hieruit is gekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen