Mantelzorgwaardering dit jaar flink lager

Foto: Gemeente.nu

Alle gemeenten hebben de inzet van mantelzorgers nodig. Ook de gemeente Lelystad kan niet zonder deze inzet. Deze inzet wordt flink gewaardeerd en jaarlijks kunnen de mantelzorgers zich melden, zodat ze een Mantelzorgwaardering kunnen ontvangen.

Mantelzorgwaardering
Op 13 april was te lezen op de site van Welzijn Lelystad dat iedereen een redelijk bedrag gewend was, maar de gemeente Lelystad kon helaas dit jaar minder uitgeven aan deze waardering. Tevens zou deze er ook iets anders uitzien.

In de periode van 1 april tot en met 31 oktober kon de mantelzorger zelf deze waardering aanvragen. Echter men moest wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld men moest acht uur per week voor minimaal drie maanden uitgevoerd hebben. En zo zijn er meer zaken benoemd.

Waardering
Een persoon die mantelzorg geeft aan bijvoorbeeld een familielid of echtgenoot, moet zelf de aanvraag doen. Daarbij moet geteld gaan worden, hoeveel per week aan zorg verleend wordt. Dat moet zo wie zo meer dan acht uur zijn. Dat betekent dus sprokkelen van minuten tot uren om te komen tot acht uur per week.

Voor die acht uur mantelzorg die iemand heeft gegeven, kan men de ‘waardering’ krijgen van 20 euro. Deze kan als vouchercode gegeven worden om de stand van de Lelypas te verhogen. De andere mogelijkheid was een VVV-cadeaubon van 20 euro.

Politiek
In de gemeenteraad zijn een aantal partijen geweest die in de laatste raad hebben gevraagd om de volwaardige Mantelzorgwaardering terug te halen. Deze partijen hebben gemeld dat te sterk is bezuinigd op het jaarlijks financieel extraatje voor de mantelzorgers.

Eerder was de grootte van de waardering nog een bedrag van zo’n 200 euro. Een jaar terug werd dit al teruggebracht tot 150 euro. Dit jaar is het dus nog maar 20 euro geworden. Volgens de partijen is dit gewoon te weinig voor mensen die onmisbaar zijn in de samenleving. Ook de Cliëntenraad Sociaal Domein heeft hierop op een ongeveer dezelfde wijze gereageerd.

Eerder had het college aangegeven om de Mantelzorgwaardering van 45.000 te verhogen naar 70.000 euro. Echter volgens de partijen blijft het schijntje als men het vergelijkt met de 150 euro per persoon (195.000 euro). Andere partijen willen het zelfs verhogen tot 300 euro per persoon.

(Bronnen: Welzijn Lelystad, Gemeente Lelystad, Radio Lelystad, FlevoPost, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen