Schepen met fosfine gaan vertrekken

Foto: Wikipedia

De provincie Flevoland heeft geen vergunning verleend om drie schepen met een te hoge concentratie fosfine in Lelystad te laten ontgassen. De schepen die eerst aan de ketting lagen in Zwolle, Utrecht en Veghel, liggen nu al weer een tijd in Lelystad. Diervoederbedrijf De Heus Voeders is samen met Rijkswaterstaat op zoek geweest naar een oplossing.

Oplossing
Het schijnt nu zo te zijn – volgens HEBO Maritiem Service in Lelystad – dat de drie graanschepen naar Kampen gaan. De schepen Imatra, Semper Spera en Coby zullen in Kampen gelost gaan worden.

De schepen gaan zo snel mogelijk naar Kampen. Hier kan de lading overgeslagen worden. De verwachting is dat de schepen deze week nog gelost gaan worden. Gezien het feit dat het een gevoelig dossier is geworden, heeft de afhandeling zo lang geduurd.

Alle diensten en organisaties die kennis hebben over de problematiek, zijn geïnformeerd en hebben hun zegje kunnen doen. Volgens HEBO is de fosfine bijna helemaal vervlogen. Echter worden er zeker alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen die nodig zijn. Er is geen gevaar meer voor de omgeving. Tenslotte zal er nog wel onderzoek worden gedaan naar het moment van toevoeging van fosfine en waarom dit niet vermeld was in de documenten.

(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen