Nieuwe oplossing voor ‘gifschepen’

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Gezien er geen vergunning is verleend door de provincie Flevoland om de drie binnenvaartschepen te ‘ontgassen’, moeten diervoederbedrijf De Heus Voeders en Rijkswaterstaat naar een nieuwe oplossing zoeken. Ondertussen zijn de schepen in Lelystad in een haven. Hier kunnen ze aanmeren tot er een andere oplossing is gevonden.

Gifschepen
Ondertussen hebben de drie binnenvaartschepen de bijnaam ‘gifschepen’ meegekregen. Dit komt omdat het gehalte aan fosfine in het laadruim van alle drie schepen te hoog is. De opzet zou zijn geweest dat ze bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer zouden zijn overgeladen en / of ontgast.

Volgens de provincie is IJsseloog een slibdepot van Rijkswaterstaat. Dit depot is alleen bestemd voor het storten van baggerspecie en slib. Zeker geen andere havenactiviteiten. Als dat hier moet gebeuren, moet de omgevingsvergunning uitgebreid worden. Dit gaat zeker zes maanden duren.

Tarwe uit Polen
Eén van de drie schepen – de Imatra – lag al bij IJsseloog, maar is ondertussen naar de Hebo Maritiemservice in Lelystad vertrokken. Daar liggen ondertussen de andere twee, de Semper Spera en de Coby.

In de drie schepen ligt tarwe dat uit Polen is gekomen en moest naar diervoederbedrijf De Heus Voeders. Overigens is de tarwe per trein naar Nederland gekomen. In Oss is het overgeladen op de schepen. Waarna later men ontdekte dat de fosfine in een (te) hoge concentratie had opgehoopt in het ruim van de schepen.

(Bronnen: RD, Omroep Flevoland, De Stentor, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen