Geen toestemming voor ontgassen schepen

Foto: Wikipedia

Er is geen vergunning verleend door de provincie Flevoland om drie schepen met een te hoge concentratie fosfine te ontgassen. De schepen liggen op drie plaatsen – Zwolle, Utrecht en Veghel – aan de ketting en zouden worden ontgast bij IJsseloog.

Schepen
In het ruim van de binnenvaartschepen is een te hoge concentratie van het uiterst giftige fosfine gemeten. Onduidelijk is waarom de concentratie fosfine zo hoog is geworden. Eerder in 2019 is een ongeluk gebeurd met fosfine. Een echtpaar van een schip moest na de intensive care nadat ze in contact zijn gekomen met fosfine in het schip.

In de Tweede Kamer heeft de SP hierover al vragen gesteld. De SP is boos omdat er weer fosfine in het ruim van een schip aanwezig is aangetroffen. Ook in 2019 had de fractie vragen gesteld in de Tweede Kamer.

Ontgassen van de schepen
Ook de lokale fractie in Dronten van GroenLinks is niet tevreden over wat er nu weer gebeurd is. Daarom heeft de fractie vragen gesteld aan het college. Er is gevraagd of het college van Burgemeester en Wethouders bevoegd is om toestemming te geven.

Zo niet, wie is dan wel bevoegd. De opzet is dat de drie schepen naar IJsseloog varen. Dit is een eiland in het Ketelmeer. Hier zouden de schepen veilig ontlucht kunnen worden. Dit zonder gevaar voor de omgeving. IJsseloog is niet toegankelijk voor het publiek. Echter het ligt midden in het IJsselmeer, aan de rand van een beschermd natuurgebied.

Fosfine
Fosfine een kleur- en geurloos gas. Het wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel, met name in de ruimen van schepen met bulkladingen graan. Op het moment dat het graan in het ruim geladen is, worden pellets aluminiumfosfide op het graan geplaatst. Dit is een vaste stof.

De stof aluminiumfosfide reageert met water uit de lucht tot aluminiumhydroxide en fosfinegas. Het gas vult het ruim van het schip. Dit gebeurt op een manier van hoe vochtiger het is, hoe meer gas er ontstaat. Op het moment dat alle pellets zijn omgezet, zal de concentratie gas van het fosfine weer dalen. Na drie weken zou het niet meer te meten zijn.

(Bronnen: Scheepvaartkrant, Bijwerkingen van Werk, Omroep Flevoland, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen