Pointer heeft een maand onderzoek gedaan in Lelystad

20 okt , 19:47 Nieuws
microfoon het gesprek pete linforth via pixabay
Pixabay
Begin september kwam de mededeling dat het Pointer pop-up team in samenwerking met De Stentor en Radio Lelystad een maand lang onderzoek zou doen in Flevoland. Vanuit een pop-up winkel in het centrum van Lelystad is men begonnen, waarbij inwoners werden uitgenodigd om kwesties aan te dragen die onderzocht zouden moeten worden.  
Voorstellen van team
Op 4 september heeft de redactie zich voorgesteld in de FlevoMeer Bibliotheek, waarbij debatten zijn gehouden. Op de agenda stonden onder meer onderwerpen als armoedebestrijding en de toekomst van Lelystad Airport.
Het onderwerp van armoede en -bestrijding was bewust op de agenda gezet, daar Pointer had al laten weten dat er in de stad zo’n 5.000 gezinnen onder het bestaansniveau leven. Deze week kwamen daar de cijfers van het CBS bij.
Geen negatieve berichten
Ondertussen heeft Pointer haar onderzoek in de stad gedaan en het team zou zo’n 80 onderwerpen aangeboden hebben gekregen om te bekijken, onder meer verdwenen afvalbakken, overlast van jongeren op fat bikes, krappe woningmarkt, gebrek aan OV. 
Op de site van Pointer staat te lezen , dat opvallend veel bezoekers hebben gemeld dat er niet negatief bericht moet worden over de stad. Daarnaast zijn er wel klachten over het stadsbestuur binnengekomen.
Hierbij valt te denken aan plannen die niet uitgevoerd worden, een binnenstad waar geen leven in zit. Tevens zou Lelystad een mooie stad zijn om in te wonen, met veel groen en water, maar weinig sociale cohesie.
Natuur en bouwen
In het aantal problemen dat aangedragen werd, zat ook een probleem over het bouwen op landbouwterrein. Er was grond gekocht door een ontwikkelaar van een boer; grond die al jarenlang bedoeld was voor biologische landbouw en deel was van de groene strook. 
Nu blijken er villa’s gaan komen en tevens zou de gemeente zelf er ook appartementencomplexen willen bouwen. Volgens bewoners zou hierdoor de natuur het verliezen van de woningbouw, waarbij de ontwikkelaar waarschijnlijk 200 miljoen euro kan verdienen.
Daarnaast zijn er ook gesprekken geweest over de armoede in Lelystad. Tijdens de kennismaking meeting van 4 september was al gesproken met medewerkers uit het veld. Vaak werd gewezen op het feit dat jongeren met schulden of die leven in armoede, moeilijk te bereiken zouden zijn.
(Bronnen: Nieuwsbrief Pointer, Pointer, lelystad.nieuws.nl)