Zorgaanbieder Triade Vitree moet van alles gaan doen om middels een herstelplan de financiële problemen op te lossen. In de laatste drie jaar is een miljoenentekort ontstaan bij de tak Jeugdzorg. Door een groot herstelplan wil Triade Vitree in rustig vaarwater terecht komen.
Financiële problemen
Zo’n vier jaar geleden had de zorgaanbieder Triade Vitree nog ruim 8 miljoen op de bank staan. Echter doordat de kosten hoger waren dan de inkomsten, is de organisatie in de financiële problemen geraakt.
De tarieven die de gemeenten betaalden voor de diensten van de organisatie blijken niet kostendekkend te zijn geweest. Triade Vitree heeft een aantal maatregelen op tafel gelegd, zoals verkopen of verhuren van gebouwen, oplossen van de problemen van cliëntendossiers en een hogere bijdrage vragen aan de gemeenten van Flevoland.
Herstelplan Jeugd
Een kleine week geleden heeft de zorgaanbieder een herstelplan Jeugd aangeboden aan de 6 gemeenteraden van de provincie Flevoland. Hierbij is het hoofddoel in alle plannen de zorg voor het kind. Daar hoort het bouwen aan herstel bij.
Bij de organisatie is veel ervaring, maar die moet wel behouden kunnen worden. Daarentegen waren de tarieven voor Jeugdverblijf niet kostendekkend. Voor 2023 is dit ondertussen aangepast, maar er moet wel een achterstand weggewerkt worden. Daarbij is hulp van de gemeenten nodig.
Te nemen / genomen stappen
Volgens de partijen moet er een betere communicatie komen tussen Triade Vitree, de Aankoopcentrale en de gemeenten. Met name was er een mindere communicatie juist over de steeds slechtere wordende financiële situatie.
Triade Vitree is reeds begonnen om het systeem van verouderde cliëntendossiers te vervangen door een nieuw systeem. Het ging niet helemaal goed met de implementatie, maar dat gaat de nieuwe crisismanager oppakken. De gemeenten hebben de handschoen ook van hun kant opgepakt.
(Bronnen: De Stentor, Omroep Flevoland, Triade Vitree)