‘In Lelystad is bijna geen straat te vinden’ was de kop van een artikel (29 november 2008) van de site Over Straatnamen. De stad ontstond na de inpoldering van Flevoland en werd vanaf 1967 bewoond. Nu was een nieuwe stad in die tijd een paradijs voor stedenbouwkundigen, maar vooral de bedenkers van straatnamen. Daarbij kwam normaal gesproken bij dat - heel vaak te bemerken bij oudere steden en dorpen - de straatnaamgeving refereert aan een bepaald belangrijk punt in de geschiedenis van de gemeente.
Woon- en leefomgeving
Op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) worden namen van openbaar gebied door het college vastgesteld. Onder ‘openbaar gebied’ moet men verstaan onder meer straten en pleinen, bruggen, vaarten en meer van dit soort zaken.
Nu is de straatnaam een belangrijk gegeven in het dagelijkse leven, want iedereen heeft een straatnaam nodig om aan te geven waar men woont, om iets te kunnen ontvangen, mensen op bezoek te laten komen, afval te laten ophalen, post te ontvangen van bijvoorbeeld de Belastingdienst.
Volgens de gemeentelijke site vertellen namen van straten, bruggen, pleinen en andere zaken iets over de geschiedenis van Lelystad en zijn daarom een onderdeel van de identiteit van de stad. Een tijd terug gaf de gemeente aan dat er 1.162 namen zijn vastgesteld.
Weinig achtervoegsels
De site Over Straatnamen gaf in 2008 aan dat er in Lelystad weinig gebruik is gemaakt van de gebruikelijke straatnaam achtervoegsels zoals ‘straat’, ‘weg’ of ‘steeg’. Zo waren toen 73 van de 375 straatnamen die eindigden op ‘straat’ (20 procent) en bij 'weg' was dat 14 procent.
Men kan dus aangeven dat letterlijk gezien in Lelystad bijna geen straat te vinden is. De commissie kon zonder het deel ‘straat’ en ging aan de slag met De Schans, Kogge, Wold, Horst, Karveel, Jol, Botter. Zoom, Kamp, Griend.
Straat met nummer
Er zit wel een gedachte achter het systeem. Het blijkt dat in een aantal wijken - 24 wijken - die dateren van de jaren ‘70 en ‘80 geen straatnaam is gebruikt, maar alleen maar een nummer.
Hierdoor krijgt een adres de naam van een wijk met daarachter het nummer van de straat en dan het huisnummer. Iemand kan dan wonen op Gondel 01 - 05 of Wold 03 - 15 of Tjalk 15-01 of Griend 02 - 06.
De vraag is of dat dit systeem tegenwoordig nog zo handig is. Gezien de opmerkingen van inwoners uit de buurt (zowel in een gesprek als op social media) zijn er toch nogal wat problemen met ‘het systeem’.
Zo worden pakketten niet geleverd en gaan mensen al in de social media melding maken, dat ze besteld hebben, voor het geval dat er wat mis gaat. Tevens kan het zo zijn dat automatische scanning van post de straatnamen niet herkent.
Tevens komt het voor dat tot begin februari kerstkaarten binnenkomen bij bewoners. Rouwkaarten die veel te laat zijn. Zelfs brieven van Overheid en Belastingdienst kunnen soms de juiste straat niet vinden. Misschien is het tijd voor een verandering van het systeem of een burgerinitiatief om de straatnamen aan te laten passen.
(Bronnen: Over Straatnamen, Gemeente Lelystad, Straatnamenboekje Lelystad, Flevopost)