Zo’n 4 maanden geleden klonk het nog vastberaden en unaniem in de Tweede Kamer toen men sprak over de 3.4 miljard euro. Deze moest behouden blijven voor de Lelylijn. Het was een weloverwogen en verstandig besluit, zowel voor het Noorden als voor het Midden en het Westen van het land. Het was niet alleen dat er landsdelen werden verbonden, maar zeker ook kansen.
Toekomstbestendig
Hierbij valt te denken aan kansen voor economische groei, innovatie en leefbaarheid in Noordelijk Nederland, terwijl tevens de Randstad meer ademruimte zou krijgen. Met deze gedachten is men gaan bouwen.
Zo bouwden rijk en regio de afgelopen tijd samen aan een sterker, evenwichtiger en toekomstbestendig Nederland. Passend bij het Regeerprogramma, dat niet alleen pleit voor de Lelylijn, maar ook voor structurele spreiding van groei en brede welvaart in Nederland.
Streep door economische ontwikkeling
Voor heel Nederland was het een totale verrassing dat de 4 coalitiepartijen - tijdens de onderhandelingen van de Voorjaarsnota - zonder overleg het overgrote deel van het geld voor de Lelylijn een andere bestemming gaven.
Hierdoor wordt een streep gezet door de strategische ontwikkeling van het land, waarvan zelfs de staatssecretaris niet op de hoogte was. De media gaven aan dat de pot leeggeplunderd is, wat ook zo door het Noorden wordt gevoeld.
Het is zonder meer dramatisch te noemen dat jaren van ontwikkeling, overleg en samenwerking tussen rijk en regio in één beweging overboord zijn gegooid. Van alle mooie woorden over samenwerking met de regio’s is niets meer over.
Forse opgave
Natuurlijk was het duidelijk bij de potentiële deelnemers dat er nog een forse opgave lag om de financiering in zijn geheel rond te krijgen. Maar men zag de nut en noodzaak in van het voorstel en men had uitzicht op Europees geld.
Tevens was het Noorden bereid om optimaal bij te dragen, waardoor er gewerkt werd aan het vervolg. Het Noorden stond in de startblokken, om met maar liefst 100.000 extra woningen, 50.000 extra banen en een significante groeipotentie aan de Nederlandse woonopgave en economie bij te dragen.
Ruggengraat uit toekomstvisie
De partijen merken op dat de investering in de Lelylijn gebruikt wordt om andere projecten in het Noorden en het Oosten te financieren. Natuurlijk is er draagvlak voor, maar ze zijn geen alternatief voor de Lelylijn. Door het geld ergens anders voor te gebruiken, is de ruggengraat uit de toekomstvisie gehaald.
Financiering Lelylijn
De deelnemende partijen aan de Lelylijn roepen daarom de 4 coalitiepartijen op om samen concrete stappen te ondernemen in de financiering van de Lelylijn. Men is op zoek naar een perspectief om de bewoners uit te leggen hoe de Lelylijn wordt gerealiseerd.
Dit bericht komt van de site van de gemeente Lelystad en is ondertekend door een aantal burgemeesters en commissaris van de Koning.
(Bron: Gemeente Lelystad)