Was er in 2020 nog twijfel over de Boerderij van de Toekomst, nu is het toch wel wat anders geworden. In het begin gingen de vragen nog over of het weer zo’n typisch theoretisch experiment zou worden van Wageningen Universiteit, maar tegenwoordig ziet men toch wel wat anders.
Boerderij van de Toekomst
Het is een initiatief - de Boerderij van de Toekomst - van onder meer provincie Flevoland, het ministerie van Landbouw en de Wageningen Universiteit. Het gebied is zo’n 20 hectare groot en heeft akkerbouwgrond.
Op het perceel wordt gewerkt aan landbouw die klaar is voor de toekomst, waarbij men minder kunstmest gebruikt en ander bodembeheer toepast. Al bij al zouden hierbij de opbrengsten hoger uit moeten vallen.
Boerderij van de Toekomst (2022)
Boerderij van de Toekomst is een proeflocatie waar onderzoekers van de WUR, samen met boeren uit Flevoland, werken aan oplossingen voor de problemen waar de landbouwsector voor staat. Te denken valt aan klimaatverandering en wateroverlast.
De huidige manier van voedsel produceren loopt aan tegen ecologische, economische en maatschappelijke grenzen. Om daarop wat aan te kunnen doen, heeft het ministerie van LNV een visie ontwikkeld om de landbouw toekomstbestendig te maken. De visie heet kringlooplandbouw.
Minister op bezoek
Donderdag 24 maart 2022 is minister Henk Staghouwer op werkbezoek geweest in Flevoland. Henk Staghouwer was minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het bezoek voerde - samen met gedeputeerde Jan-Nico Appelman en enkele Flevolandse boeren - naar de Boerderij van de Toekomst van Wageningen Universiteit (WUR)
Daarbij was tijd voor een demonstratie van Robotti. Dit is een robot die zelfstandig verschillende landbouw taken, zoals schoffelen, kan uitvoeren. De minister kon de robot aan het werk zetten. Onmiddellijk bleek dat praktijkonderzoek belangrijk is, daar de robot contact met de afstandsbediening verloor en bleef stilstaan.
Nieuwe aanpak
Op het terrein wordt gewerkt met het zogenaamde vaste rijpadensysteem, waarbij de machines over vaste banen rijden wat de bodem luchtig houdt. Er wordt niet gewerkt met kunstmest maar met compost en vruchtbare stoffen uit rioolwater.
Ook wordt er gedacht aan uitbreiding naar andere gebieden en ontwikkeling van slimme technologieën. Hierbij kan men denken aan robotisering en machines die milieuvriendelijk zijn. Er zijn kansen genoeg.
(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuw.nl)