Lelystad dé buitenspeelgemeente van Flevoland

13 mei , 19:32 Provincie
speeltuin uit met kinderen
Uit met kinderen
Speeltuin

In de ene Flevolandse gemeente zijn er speeltuinen te over, in de andere is het vinden van een schommel of klimrek als zoeken naar een speld in een hooiberg. Met name in Lelystad en Zeewolde is de keuze voor kinderen reuze. Zo zijn er in Lelystad bijna twee keer zoveel speeltuinen als in Almere en zelfs bijna drie keer zoveel als in de gemeente Noordoostpolder. Dat blijkt uit een onderzoek van Uitmetkinderen.nl, dat data van Google Maps en OpenStreetMap analyseerde.

Opvallend groot
Het verschil tussen Lelystad en Zeewolde en de rest van Flevoland is opvallend groot. In Lelystad gaat het om 27 speeltuinen per duizend kinderen, in Zeewolde zijn dit er 23. Urk, Almere en Dronten hebben er ongeveer de helft, de gemeente Noordoostpolder slechts 10. 

Gekeken naar het aantal speeltuinen per 10 vierkante kilometer is het juist Urk dat als Flevolands winnaar uit de bus komt, gevolgd door de steden Almere en Lelystad. Logischerwijs blijven de minder dichtbevolkte gemeenten Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde juist achter.

Speeltuin evolueert
Overigens is de ene speeltuin de andere niet. Waar een klassieke speeltuin bestond uit een schommel, een wip wap en een klimrek, zijn moderne speelplekken steeds vaker ingericht met natuurlijke materialen zoals boomstammen, keien en houtsnippers en bieden ruimte voor vrij spel. Ook worden ze vaker gecombineerd met sportelementen zoals een panna-kooi of een beweegroute.

Een opvallende ontwikkeling is daarbij de opkomst van zogenoemde natuurspeeltuinen: avontuurlijke speelplekken in of vlak bij de natuur, waar kinderen vrij kunnen spelen met zand, water, takken en andere natuurlijke elementen. Natuurmonumenten stimuleert dit actief en beheert inmiddels 23 van zulke locaties, verspreid door het hele land.

Speelgelegenheden van groot belang
Een goede ontwikkeling, aldus René Dekker, eigenaar van Uitmetkinderen.nl: “Speeltuinen zijn van groot belang voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Juist nu kinderen steeds vaker binnen blijven en achter een scherm zitten, is het belangrijk dat de fysieke omgeving hen uitdaagt om naar buiten te gaan.”

Volgens Dekker is het dan ook van groot belang dat elke gemeente voldoende en gevarieerde speelplekken biedt. “Buiten spelen moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van elke jeugd. Daar hoort een uitnodigende speelplek in de buurt gewoon bij.”

(Bron: Persbericht Uit met Kinderen)