De raad van de gemeente krijgt wekelijks stapels aan documenten toegestuurd. Vaak liggen ze in de postvakjes van de raadsleden en vaak is er een lijst van de griffie waarbij aangegeven staat wat het advies ter afhandeling is. Zo is er op 15 april een stuk binnengekomen voor de raad, waarbij het advies van de griffie ‘Voor kennisgeving aannemen’ is gezet.
12. 15042022 - 220043627
Volgens de lijst zou dit stuk 12 zijn, dat op 15 april is ingeschreven waarbij het laatste nummer het herkenningsnummer is. Regelmatig gaan de stukken ‘Voor kennisgeving aannemen’ naar de stapel ‘nog te behandelen of te bekijken’. En aangezien het vaak druk is in de raad, kan zo’n stuk wel eens ‘vergeten’ worden.
Laat ingekomen stuk 12 nu net gaan over de ‘Nieuwe website over Jeugdzorg voor gemeenteraadsleden’. De Jeugdzorg heeft het niet makkelijk sinds dat de taak is overgeheveld van de Rijksoverheid naar de gemeenten. Daarom is het ook van groot belang om het ingekomen stuk 12 als behandel stuk op de agenda te plaatsen.
Dit is Jeugdzorg
Het document geeft aan dat veel gemeenteraadsleden vinden dat ze weinig grip hebben op de Jeugdzorg. Hierdoor hebben ze nogal wat moeite om het gemeentebestuur goed te controleren. Dit is zorgwekkend en daarom is het van groot belang om het document integraal te behandelen.
Het is zorgwekkend want juist de gemeenteraad is aan zet bij het vormgeven van het lokale Jeugdzorgbeleid. Jeugdzorg Nederland heeft speciaal voor (nieuwe) raadsleden een informatieve site over Jeugdzorg gemaakt: www.ditisjeugdzorg.nl .
Rollen van de gemeenteraad
In het gedecentraliseerde Jeugdzorgstelsel heeft de gemeenteraad een belangrijke rol. De raad stelt telkens periodiek een plan vast dat richting geeft aan de door de gemeenteraad en het college te nemen beslissingen in dit dossier.
De raad heeft drie rollen. De kaderstellende rol (vaststellen van beleidsplannen, budgetten e.a.), de controlerende rol (jaarrekening, rekenkamer, voortgangsverslagen, e.a.) en de volksvertegenwoordigende rol (ombudsfunctie, signalen van burgers vertalen naar beleid). Indien een raadslid wil bijdragen aan goede Jeugdzorg in de eigen gemeente, zijn al deze rollen van groot belang.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Dit is Jeugdzorg, Waar staat je gemeente)