Samen met 43 middelgrote en grote steden hebben de gemeenten Lelystad en Almere een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. De steden willen dat éérst de Jeugdzorg verbeterd moet worden om daarna pas te kunnen gaan bezuinigen. De indieners van de brief maken zich zorgen over de voorgenomen bezuiniging van 1 miljard euro.
Een zootje
In september 2021 schreef Yolanda de Koster op de site Binnenlands Bestuur een artikel over de Jeugdzorg Lelystad. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van een onderzoek van de Rekenkamer Lelystad. Het rapport kreeg de naam mee “ Code rood voor de Jeugdzorg ’.
Het onderzoek ging over de periode maart 2014 tot eind september 2020 en was een onderzoek naar de bestuurlijke aansturing en informatievoorziening van de Jeugdzorg in de gemeente. Hoofdoorzaak van het zootje: gebrek aan duidelijke en concrete keuzes van het gemeentebestuur.
Scherven bijeen geraapt
Als reactie op het onderzoek meldde enkele weken later de toenmalige jeugdwethouder, Madelon van Noort, dat de jeugdhulp in Lelystad inderdaad een zootje wás. Hierbij legde ze de nadruk op ‘was’. De jeugdhulp is ondertussen op de schop gegaan, zei de wethouder.
Sinds juli van 2020 zou er veel veranderd en verbeterd zijn, toen de gemeenteraad instemde met de ‘Aanpak sociaal domein’. Hierdoor kreeg de gemeente meer grip op de jeugdhulp, de toeleiding naar specialistische jeugdhulp werd anders georganiseerd en het proces werd ‘genormaliseerd’.
Brief van de steden
Volgens de brief van de steden moet de inhoud van de Jeugdzorg voorop komen te staan. De plannen zijn er om de Jeugdzorg betaalbaar te maken, maar hierbij moet niet geld op de eerste plaats staan, maar het kind.
De vraag naar Jeugdzorg neemt toe, waardoor wachtlijsten en een ontslaggolf kunnen optreden bij bezuinigingen. De bezuinigingen zijn door het kabinet reeds in de boeken opgenomen, maar de onderhandelingen zijn nog niet eens afgelopen en lopen stroef.
Verantwoordelijkheid
In feite had begin 2022 een overeenstemming op tafel moeten liggen. De wil voor mogelijke bezuinigingen is er wel bij de steden. Maar men is bang dat het kabinet dezelfde fout maakt als in 2015. Toen werden de gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg.
Maar voor de overdracht was er reeds gekort op het budget. De gemeenten kregen de opdracht mee om de Jeugdzorg beter en goedkoper te maken. Dit heeft geleid tot vele tekorten in 2017. De gemeenten waarschuwen dat niet dezelfde fouten gemaakt moeten worden.
(Bronnen: Binnenlands Bestuur, NOS, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)