Fonteinkruid in het water kan risico’s geven

06 aug 2023, 19:29 Nieuws
fontuinkruid 1 ron offermans wikipedia
Volgens de media kan Fonteinkruid risico's geven, die vaak worden onderschat door schippers met een plezierjacht. Fonteinkruid is een geslacht van waterplanten uit de Fonteinkruidfamilie. De bladeren kunnen op het water drijven of zwevend voorkomen onder het wateroppervlak. De bloemen bevinden zich in groene aartjes die dan weer boven het wateroppervlak uitsteken.
Fonteinkruid
Zodra het warmer wordt, komt de waterplant op een aantal plaatsen in Nederland weer voor. Men spreekt van het feit dat het Fonteinkruid veel hinder mee kan brengen en zelfs tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het advies is om het veld heen te varen.
Fonteinkruid staat ook wel bekend als wier. Het is een plant die veel voorkomt in Nederland en die bij de biodiversiteit hoort. De waterplant is belangrijk voor de toevoer van zuurstof en remt tevens de groei van alg.
Echter in de zomer groeit Fonteinkruid zo hard, dat het storend werkt om de haven ongehinderd te kunnen bereiken. Als het echt tegenzit, kan Fonteinkruid zich om de schroef draaien, waardoor deze steeds schoongemaakt moet worden.
Plant te volgen
Jarenlang komt Fonteinkruid voor in de randmeren, het IJmeer, het Markermeer en Gouwzee. Maar het plantje komt nu ook voor in Friesland en andere wateren in Nederland. Waarom de plant op een plaats groeit, is nog niet duidelijk, maar het is geen exoot.
Het Fonteinkruid is te volgen via de site van waterplanten en de app. Door het natte voorjaar loopt de groei wat achter op die van vorig jaar, maar dat wordt door het warme weer, weer snel ingehaald. Echter, de groei is afhankelijk van verschillende factoren.
Op het moment dat het Fonteinkruid te hard en te hoog groeit, gaat men het maaien. Dit verschilt per jaar, afhankelijk van het weer. Normaal gesproken worden de belangrijkste routes naar de haven gemaaid.
Op het moment dat de schipper buiten de vaargeul komt, is de kans groot dat er Fonteinkruid in de schroef terecht komt. Vaak komt het voor dat men dan niet weet wat men moet doen. Vaak weet men ook niet waar men zich bevindt.
(Bronnen: Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Wikipedia, Zeilen, Havens Hoorn, Omroep Flevoland)