“Charcoal’ (2022), eerste lange speelfilm van Carolina Markowicz

15 jul , 18:38 Nieuws
houtskool diddi4 via pixabay
In de film gaat het - volgens scriptschrijver en regisseur Carolina Markowicz - om het begrijpen hoe geweld, geloof en schijnheiligheid de levens en de lichamen hebben overgenomen op een manier dat de persoon het niet eens meer opvalt. Voor regisseur Markowicz is het haar eerste lange speelfilm.
Zwarte komedie
Volgens een recensie van Filmkrant is ‘Charcoal’ een zwarte komedie die verpakt is als een dramatische thriller. Tevens wordt de film dusdanig onderkoeld geserveerd, dat men in feite niet meer merkt dat men naar een klucht zit te kijken.
Het beeld van de film wordt gezet naast het beeld van de regisseur van haar eigen jeugd, waarin ze in een klein conservatief dorp er achter kwam wat de basiswaarden zijn, zoals mensen die voor elkaar zorgen.
Maar ook zaken als dat gezinnen die verenigd worden door het beginsel dat ‘gezinnen bij elkaar moeten blijven’ en waar alleenstaanden tot elke prijs willen voorkomen dat ze alleenstaand zijn en daarom trouwen.
Kritiek over zaken
De film is een poging om het politiek en religieus leiderschap te bekritiseren, want de macht wordt alleen maar gebruikt voor het welzijn van de politici en de clerus. Daarnaast is de basis van de film een satirische omkering van waarden met een flinke dosis zwarte humor.
De film draait om Irene, die manmoedig door haar armoedige leven slaat met haar man Jairo, die los vast werk heeft, een puberende zoon Jean en de bedlegerige patriarch Firmino Dias Santos.
Het speelt zich af op het platteland van Brazilië waar Irene probeert haar gezin bij elkaar te houden. Jairo verdient geld met het stoken van houtskool. Op het moment dat hij geen werk heeft, geeft hij alles wat hij heeft uit aan de drank.
De patriarch is de grootvader van de jongen Jean en ligt op bed omdat hij een beroerte heeft gekregen. Op een dag komt er het voorstel van een gezondheidswerker om de grootvader te vervangen door iemand die het gezin ‘kan helpen’, een Argentijnse misdadiger.
De film draait op dinsdag 16 juli vanaf 19.30 uur bij het Filmtheater Lelystad. Men kan kaartjes bestellen bij Kok CinemaxX via de site of direct aan de kassa. De kassa is elke dag geopend van 09.30 uur tot 20.00 uur.
(Bronnen: Nieuwsbrief Filmtheater, Kok CinemaxX, CineMagazine)