Jan Akkerman ‘My Focus’ in Corneel

15 jul , 18:47 Nieuws
elektrische gitaar dmitriy demidov via pixabay
Onder de naam ‘My Focus’ speelt Jan Akkerman met zijn band op 20 juli de sterren van de hemel in Corneel. Natuurlijk staan er op het programma de grote hits uit het tijdperk van Focus, maar ook te horen zijn nummers uit het solo-repertoire van Jan Akkerman. Jan Akkerman als alleskunner en inspiratiebron van grote artiesten.
Mr Guitar
Volgens velen is Jan Akkerman één van de allergrootste gitaristen, in ieder geval die uit Nederland vandaan komt. Hij heeft veel invloed gehad en was een grote inspiratiebron voor grote gitaristen uit het buitenland, zoals Brian May van Queen en Peter Banks van Yes.
Jan Akkerman werd op 24 december in Amsterdam geboren, als zoon van een handelaar in lompen en oude metalen. In de jaren 70 was hij samen met Thijs van Leer de kern van een progressieve rockgroep uit Nederland, namelijk Focus.
Muzikant en sessiemuzikant
Jan Akkerman begon met het bespelen van de accordeon maar schakelde over op de gitaar, waardoor hij op zijn veertiende al zijn eerste single maakte. Hij heeft in een aantal bands gezeten, zoals Friendship Sextet, Johnny and his Cellar-Rockers, The Hunters en Brainbox.
Tevens heeft hij als sessiemuzikant gespeeld voor The Cats en The Buffoons. Maar ook bij André Hazes. Overigens was er met The Hunters een (kleine) hit en dat was Russian Spy and I. Jan Akkerman was de schrijver van de song, waar naast hem, Paul Hubert (gitaar,zang), Sydney Wachtel (drums) en Ron Bijtelaar (basgitaar) speelden.
In 1970 bestond het Thijs van Leer Trio, waar Jan Akkerman zich aansloot, waarna de groep als Focus verder ging en grote hits scoorden. Onder meer was er het nummer Hocus Pocus dat in de setting ‘live’ van 1973 gigantisch klonk, vooral het gitaarwerk van Jan Akkerman.
In die dagen bestond Focus uit Thijs van Leer (zang, fluit en orgel), Jan Akkerman (gitaar), Bert Ruiter (bas) en Pierre van der Linden (drums). Zo’n 6 jaar later verliet Jan Akkerman de groep en ging als solist verder.
Tevens heeft Jan Akkerman gespeeld met artiesten als Alan Price, Cozy Powell, Kaz Lux, Herman Brood, Solution en B.B. King. Maar zeker ook Ice-T, wat de artiestennaam is van Tracy Marrow.
Ice-T is een solo-rapper (geweest) en oprichter van de metalband Body Count. Tevens trad hij op als gastartiest bij Slayer, Six Feet Under, Black Sabbath en Motörhead. Tegenwoordig is Ice-T te zien in de serie Law & Order: Special Victims Unit als detective Odafin ‘Fin’ Tutuola.
Concert in Corneel
Jan Akkerman is een alleskunner en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig gitaarvirtuoos. Iedereen kan op zaterdag 20 juli dit zelf in Corneel beleven. Met nummers als ‘Hocus Pocus’, ‘Sylvia’, ‘House of the King’ en ‘Tommy’.
Maar nummers uit zijn solo-repertoire kan men zien en bewonderen, zoals ‘Streetwalker’, ‘Crackers’ en ‘Tommy’s Anniversary’. Het concert begint om 21.00 uur, de zaal gaat om 20.30 uur open en tickets zijn te bestellen via de site van Corneel .
(Bronnen: Corneel, Wikipedia, YouTube, Flevopost)