Niet alleen eten, maar mensen ontmoeten aan de eettafel

06 jul , 18:50 Nieuws
prokkeldiner resto vanharte lelystad resto vanharte lelystad
De site van Stichting Resto VanHarte geeft een pagina waarop men uitgenodigd wordt om mee te doen. Een artikel begint met de zin “Wat is mooier dan mensen elkaar te laten ontmoeten aan de eettafel”. Het is toch duidelijk dat niemand eenzaam wil zijn.
Doe mee
Daarna wordt men opgeroepen om mee te doen. Mensen kunnen helpen om er voor te zorgen dat mensen minder eenzaam hoeven te zijn. Men kan doneren, vrijwilliger worden of in actie te komen met bedrijf, organisatie of school.
Het komt steeds vaker voor dat Nederlanders zich eenzaam voelen, maar door hulp kan hier wat aan gedaan worden. Het is een kwestie om samen te zorgen voor meer contact en verbinding in de buurt. Maak eens een buurtdiner mogelijk met een gift of donatie.
Subsidie en donatie
Bij Resto VanHarte kunnen mensen een driegangenmenu krijgen voor zo’n 8 euro, maar mensen die het niet kunnen betalen, kunnen het menu goedkoper krijgen. Hiervoor betaalt de organisatie de rest van de kosten uit subsidies en donaties.
Maar ook subsidieverstrekkers hebben het niet altijd even gemakkelijk. Ondertussen is bekend dat gemeenten ook moeten gaan bezuinigen. Dit kan op een of ander moment ertoe leiden dat Resto VanHarte minder geld van gemeenten zal ontvangen.
Dat brengt dan met zich mee, dat ook de organisatie afhankelijk wordt van donaties van particulieren en bedrijven. Of van evenementen waarbij de opbrengst geschonken wordt aan Resto VanHarte. Daarnaast blijft de organisatie op zoek naar donateurs .
Lelystadse Race tegen Eenzaamheid
Afgelopen donderdag 4 juli werd de Lelystadse Race tegen Eenzaamheid georganiseerd door het Kartcentrum en Resto VanHarte Lelystad. Bedrijven en particulieren hebben kunnen karten tussen 16.00 en 19.00 voor het goede doel.
De organiserende partijen hebben tijdens de kartwedstrijd aandacht willen vragen voor eenzaamheid onder de inwoners van de stad. De opbrengst van de race is ten goede gekomen aan de werkzaamheden van sociaal restaurant Resto VanHarte.
Inwoners van Lelystad kunnen elke dinsdag samen koken en eten in wijkcentrum Zuiderzee. Door de samenkomsten kunnen mensen elkaar met een klein netwerk ontmoeten, de laatste nieuwtjes uit de stad horen en ontstaan er vriendschappen.
Prokkeldiner in Lelystad
Daarnaast heeft Resto VanHarte Lelystad op 12 juni een Prokkeldiner georganiseerd in samenwerking met zorgboerderij Buitengewoon Lelystad. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder.
Voor het Prokkeldiner hebben de deelnemers van de zorgboerderij meegekookt, waarna ze samen met de rest van de gasten hebben genoten van het prima diner. Tevens was er nog een Bingo georganiseerd.
De avond werd mogelijk gemaakt door Rabobank Flevoland en De Groene Sluis. Mensen die een bijdrage willen leveren aan de bijzondere ontmoetingsdiners, kunnen informatie vinden op de pagina Help mee .
(Bronnen: Resto VanHarte, Flevopost, lelystad.nieuws.nl)