Statief vogelkijkhut De Zeearend officieel in gebruik genomen

18 jun 2023, 17:35 Nieuws
vogelijkhut staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer
Op woensdag 14 juni om 14.30 uur is het statief voor de telescoop in de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut ‘De Zeearend’ in de Oostvaardersplassen officieel in gebruik genomen. GOL Lelystad, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking in Lelystad, is blij met deze toevoeging aan de vogelkijkhut.
Statief voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel
Al in 2014 had de werkgroep Toegankelijkheid het eerste contact met Staatsbosbeheer over het realiseren van een rolstoeltoegankelijke route in de Oostvaardersplassen. Op diezelfde route, die in 2016 in gebruik werd genomen, werd op 8 oktober 2021 de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut ‘De Zeearend’ officieel geopend door toenmalig wethouder Jack Schoone.
Deze vogelkijkhut bestond daarvoor al, maar was nog niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een scootmobiel. Ook ontbrak er nog een statief die het spotten van vogels ook mogelijk kan maken voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of een scootmobiel.
Telescoop
Dit statief is op woensdag 14 juni, onder toeziend oog van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerde Harold Hofstra en gebiedsmanager Wouter Wubben en projectleider Jan van Dijk van Staatsbosbeheer, in gebruik genomen.
Gedeputeerde Hofstra: “Ik ben blij dat we als provincie, samen met Staatsbosbeheer en dankzij het Europese subsidieprogramma LEADER, hebben bijgedragen aan de nieuwe telescoop. Nationaal Park Nieuw Land is een vogelparadijs van wereldklasse.
Voor de echte vogelaars onder ons is dit allang bekend, maar voor de gemiddelde bezoeker zonder verrekijker was dat nog niet altijd voelbaar. Met deze telescoop kan iedereen, met of zonder beperking, de vogels in dit bijzondere natuurgebied van dichtbij ervaren. Een aanrader voor iedereen die hier op bezoek komt!”
Wouter Wubben, gebiedsmanager van Staatsbosbeheer vult aan: “Staatsbosbeheer zet zich in voor natuurbeleving voor iedereen. Dat kon al tijdens onze excursies met ecokarren en buggy’s in het kerngebied. Daarnaast hebben we rolstoelvriendelijke paden in wandelgebied De Driehoek nabij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Ik ben heel blij dat we nu op advies van en in samenwerking met het GOL deze telescoop van topkwaliteit kunnen toevoegen. Zo verbreden we de mogelijkheden om onze prachtige natuur te beleven.”
Over GOL Lelystad
Stichting GOL Lelystad behartigt professioneel, kwalitatief en optimaal de belangen van mensen met een beperking in Lelystad. Het GOL zet zich in voor een inclusieve samenleving in Lelystad, waarin iedereen, met of zonder beperking, volwaardig kan meedoen.
Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat de inbreng van ervaringsdeskundigen essentieel is voor de ontwikkeling van een inclusief lokaal beleid. Mensen met een beperking zijn personen die te maken hebben met een lichamelijke, verstandelijke en/of zintuiglijke beperking, evenals zij die worstelen met psychische problemen of chronisch ziek zijn.
(Bron: Provincie Flevoland)