Ontwerp Programmabegroting 2025-2028 naar raad

05 okt , 19:19 Gemeente
gelddoos pixabay
Pixabay
Op dinsdag 1 oktober heeft het college de ontwerp Programmabegroting 2025 - 2028 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Eerder had het college al duidelijkheid gegeven over de financiële en inhoudelijke kaders via de Kadernota 2025 - 2028. Indien de Programmabegroting wordt vastgesteld kunnen de budgetten voor de uitvoering in 2025 worden vrijgegeven.   
Ravijnjaar
Op de gemeentelijke site is meer informatie over het onderwerp te vinden. Een aantal zaken worden hier weergegeven. De Kadernota heeft al aangegeven dat er sprake is van aanzienlijke structurele tekorten, die oplopen tot 17 miljoen euro per jaar. 
Aan de ene kant heeft dit te maken met de toenemende kosten binnen de Jeugdzorg. Aan de andere kant ontstaan er tekorten door de nieuwe wijze van financiering door het Rijk. Aangezien gemeenten beduidend minder geld ontvangen, wordt er nu al gesproken over een ‘Ravijnjaar’.
Wet maatschappelijke ondersteuning
Uit de actualisatie op basis van de laatste inzichten is gebleken dat de budgetten voor uitvoering van de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verhoogd moeten worden. Belangrijke aandachtsgroepen binnen Wmo zijn ouderen, inwoners met een fysieke of verstandelijke beperking en inwoners met psychische problematiek. 
Door de vergrijzing zullen meer inwoners gebruik maken van onder meer huishoudelijke hulp en dagbesteding. Door de marktontwikkeling zullen de tarieven die de gemeente moet betalen, ook omhoog gaan. Om voldoende budget te houden, zal een bijstelling van de begroting noodzakelijk zijn.
Jeugdzorg
De gemeente staat voor de grote opgave - die al jaren speelt - om de stijging van de kosten onder controle te krijgen en te houden. Wanneer er niets zal gebeuren, zullen de kosten op dit gebied fors toenemen.
Het college wil zich hier niet bij neerleggen en wil kijken naar wat wel werkt en wat niet. Het lijkt erop dat financiering gaat naar hulp die niet werkt en (soms) zelfs schade veroorzaakt. In eerste instantie wil het college hier ombuiging realiseren zodat versterkt wordt wat wél werkt.   
Door de oplopende kosten komt de uitvoering van het overige gemeentelijke takenpakket steeds verder onder druk te staan. Hiervoor is een zogenoemd ‘knoppenplan’ opgesteld wat in de komende werking verder wordt uitgewerkt. Het is een forse opgave om grip te krijgen op de kosten en deze weer terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau.
84 ombuigingsvoorstellen
Het college heeft 84 ombuigingsvoorstellen voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. In een aantal gevallen zijn ze het van technisch karakter, maar daarnaast wordt door de gehele begroting ombuigingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan versobering binnen de gemeentelijke bedrijfsvoering. 
Daarnaast wordt er bezuinigd op centrale personeelsbudgetten en worden er scherpe keuzes gemaakt op de formatie. De opzet is dat door deze 84 bezuinigen met ingang van 2028 weer sprake is van een begroting die structureel en reëel in evenwicht is.  
(Bron: Gemeente Lelystad)