Bomenkap door essentaksterfte

02 jan 2022, 20:20 Nieuws
gekapte essen
Deze winter zal de provincie Flevoland opnieuw starten met de kap van zieke bomen. De ziekte heet de essentaksterfte. De werkzaamheden van december 2021 tot en met medio 2022 zullen door heel de provincie gaan plaatsvinden.
Hinder
Volgens de provincie zullen de werkzaamheden weinig tot geen hinder geven voor het verkeer. Alleen daar waar de bomen vlak langs de provinciale wegen staan, kan het enige hinder voor het verkeer geven.
Tijdens het kappen hoeven de wegen niet te worden afgesloten. De opzet is dat na ongeveer een jaar na de kap van de zieke bomen, op de plaats waar deze bomen hebben gestaan, de provincie nieuwe bomen zal planten.
Wegen
Noord – Espelerweg, Zuidwesterringweg, Muntweg, Kuinderweg
Oost – Karekietweg, Overijsselseweg Biddingringweg, Gooiseweg
Zuid - Gooiseweg, Slingerweg, Vogelweg, Waterlandseweg, Spiekweg (singels)
Ziekte
De essentaksterfte komt al jaren voor in de provincie. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door een agressieve schimmelinfectie. De bomen kunnen zich hiervan niet herstellen. Op het moment dat de boom te zwaar is aangetast, wordt deze te zwak.
Zwakke bomen kunnen afbreken, waardoor ze een gevaar vormen voor de omgeving. Tot zeker 2025 zal de provincie periodiek de bomen langs de provinciale wegen controleren. Als het nodig is, worden ze verwijderd.
Herplant
Op kleigrond groeit de es bijzonder goed. Daarom is deze boom op grote schaal aangeplant in de provincie. Daarentegen heeft de kap van de es veel impact op het landschap. De wegbeplanting langs de provinciale wegen is beeldbepalend voor de groenstructuur.
Daarom heeft de provincie besloten om bomen te herplanten. De herplant zal bestaan uit een grotere variatie in boomsoorten. Dit is nodig om te voorkomen dat bij een nieuwe ziekte-uitbraak veel bomen ziek worden en gekapt moeten worden.
(Bronnen: Flevowegen, FlevoPost)