Borstbeeld Iwan Smirnoff voor Aviodrome

01 jan 2022, 16:20 Nieuws
iwan smirnoff1
Een borstbeeld van de Russisch-Nederlandse piloot Iwan Smirnoff is ontvangen door het luchtvaartmuseum Aviodrome. De piloot heeft begin vorige eeuw gevlogen voor onder andere KLM en geldt als een van de pioniers van de luchtvaart. Het beeld is ontvangen als geschenk van het Vladimir-Suzdal Museum.
Iwan Smirnoff
Iwan Smirnoff, in 1885 geboren in Vladimir (Rusland), was een van de eerste piloten van de Russische luchtmacht. Hij heeft gevlogen in de Eerste Wereldoorlog. Na de Russische luchtmacht heeft hij gevlogen voor de Britse Royal Air Force en de Belgische SNETA.
In 1922 kwam hij terecht bij de KLM, waar hij mee bouwde aan de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Daarom kon Iwan Smirnoff als gezagvoerder in het najaar 1928 de eerste Amsterdam-Batavia proefvlucht vliegen. Deze route werd later bekend als de Indië Lijn. Deze lijn was de langste verbindingsroute van de wereld.
Borstbeeld
In 1947 is Iwan Smirnoff gestopt met actief te vliegen. Daarna is hij nog twee jaar inspecteur geweest bij de KLM. In 1956 is deze grote piloot gestorven. In het kader van een expositie heeft kunstenares Victoria Tishchenko een borstbeeld van brons gemaakt.
Hierbij ging het over een expositie in het Vladimir-Suzdal Museum over inwoners van Vladimir. Het was een expositie over inwoners van Vladimir die tijdens de ‘Russische exodus’ het land verlieten. En Iwan Smirnoff was één van deze mensen. Het borstbeeld heeft een gewicht van tachtig kilo.
Dankbaar
General manager van het Aviodrome, Coen Hoozemans, heeft aangegeven dat het museum ontzettend dankbaar is dat ze het beeld mocht ontvangen. Er zijn contacten ontstaan toen de directrice van het Vladimir-Suzdal Museum in september 2017 een grote tijdelijke Smirnoff-expositie bij Aviodrome opende.
De schenking benadrukt nogmaals de goede samenwerking tussen beide musea. Coen Hoozemans heeft de buste ontvangen uit de handen van Grigory Orlov, de minister-adviseur van de Russische ambassade.
(Bronnen: Nieuwsbrief Aviodrome, Aviodrome)