Oeverzwaluwwanden vullen in Lelystad en Zeewolde

23 feb , 17:56 Natuur
oeverzwaluwwand vullen landschapsbeheer flevoland
Landschapsbeheer Flevoland
Oeverzwaluwwand vullen

Normaal gesproken zit de familie zwaluwen op hun vaste stekjes, waar ze nestjes bouwen van klei. In dit geval wordt dan gesproken over de huiszwaluw en de boerenzwaluw die elk jaar weer terugkeren naar hun bekende plaatsen onder een dak, een brug of in de boerenschuur. Een uitzondering in de zwaluw-familie is de oeverzwaluw.

De oeverzwaluw
Volgens Landschapsbeheer Flevoland is de oeverzwaluw een pionier, die een nestje bouwt langs steile zandoevers van een rivier, meestal een meanderende of kronkelende rivier. Het nadeel is dat de wanden van de rivier nogal eens verdwijnen en ergens anders weer verschijnen.

Om de wanden aantrekkelijk te houden voor de oeverzwaluw, moeten de wanden opgevuld worden met rivierzand. De oeverzwaluw zoekt naar een plaats met vers zand. Tevens moet de aanvliegroute voor de wand vrijgemaakt worden van begroeiing.

Natuurklus
Natuurklus is een initiatief van LandschappenNL, het samenwerkingsverband van 20 Nederlandse landschapsorganisaties, en het ‘zusje’ van de Nationale Natuurwerkdagen – het grootste vrijwilligersinitiatief in het groen. 

Veel deelnemers aan de Nationale Natuurwerkdagen wilden vaker helpen, maar vonden niet altijd geschikte mogelijkheden. Daarom is er nu Natuurklus.nl: hét platform voor iedereen die flexibel en dichtbij huis een steentje wil bijdragen aan de natuur.

Oeverzwaluwwanden vullen
De komende maand wordt aandacht gevraagd voor 3 natuurklussen op het gebied van het vullen van oeverzwaluwwanden. Deze vogels broeden in steile, zandige wanden, zoals langs rivieren of in zandafgravingen. 

Kunstmatige broedwanden bieden een duurzame oplossing, maar vragen jaarlijks onderhoud.  In de natuur spoelt hoog water oude nestgangen schoon, maar bij een betonnen wand blijven parasieten achter. 

Daarom is het belangrijk dat vrijwilligers de gangen elk jaar schoonmaken en opnieuw vullen met zand. Zo wordt ervoor gezorgd dat deze bijzondere vogels, die helemaal uit Afrika naar Nederland komen, een veilige en schone plek hebben om te broeden. 

Meer informatie is te vinden door de links te volgen. 


(Bronnen: Nieuwsbrief Landschapsbeheer Flevoland, Natuurklus, dronten.nieuws.nl)