Campagne Senioren en Veiligheid

Foto: Campagne

Onder de slogan ‘Maakt het ze niet te gemakkelijk’ heeft in september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid plaatsgevonden. Gedurende vier weken werd aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit waarvan ouderen regelmatig slachtoffer worden. Het doel van de campagne was om de senioren bewust te maken en tools aan te geven van handelen. 

April
Gezien het succes van de campagne, heeft men besloten de maand april uit te roepen tot de maand Senioren en Veiligheid en de campagne van september te herhalen.
De start is geweest op 1 april en op 7 april zal minister Grapperhaus een convenant tekenen met de verschillende ouderenbonden, de politie en het CCV om gezamenlijk te werken aan het verhogen van de weerbaarheid van de senioren tegen de verschillende vormen van criminaliteit.  

Criminaliteit
Tijdens de campagne zullen de senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze van die criminelen het slachtoffer worden. Mocht het toch gebeuren, dan worden tips aangereikt wat ze moeten doen.
De criminaliteit kan in verschillende vormen voorkomen, zoals het meekijken bij het geld pinnen, de bekende babbeltrucs, hulpvraag fraude (zoals via WhatsApp). phishing, spoofing en online veiligheid. 

Normaal gesproken zijn senioren niet vaker het slachtoffer van dit soort criminaliteit, dan mensen in een andere leeftijdsgroep, maar elk slachtoffer is er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk ziet een verschuiving in de criminaliteit tijdens de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona-crisis). Zo is de hulpvraag fraude fors toegenomen, net als het aantal babbeltrucs, waarbij de senioren zogenaamd ‘hulp’ wordt aangeboden.  

Naast de digitale informatie wordt er speciaal in april door de ouderenbond KBO-PCOB in samenwerking met de NOOM een speciaal telefoonnummer opengesteld. Bij deze speciale Babbeltiplijn kan men persoonlijke tips krijgen of het verhaal als slachtoffer kwijt. Op alle 5 woensdagen in april is deze tiplijn tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op 030 – 3400670.  

(Bronnen: Site Maakt het ze niet te makkelijk, Beveiliging Nieuws, Gemeente Lelystad)  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen