Zesde editie Verenigde IJsselmeertop

05 jul , 21:21 Provincie
ijsselmeertop 2025 prov flevoland
Provincie Flevoland
IJsselmeertop 2025

De zesde editie van de Verenigde IJsselmeertop is gehouden op donderdag 3 juli. Dit is een jaarlijks evenement wat zich richt op de ontwikkeling en het behoud van het IJsselmeergebied. Tijdens de bijeenkomst komen afgevaardigden van 6 provincies, 9 waterschappen, 4 ministeries en diverse organisaties samen om de toekomst van het gebied te bespreken. Onder de aanwezigen was ook gedeputeerde Sjaak Simonse

Grote vraagstukken 
Met de IJsselmeertop worden de betrokken partijen uitgenodigd om de grote vraagstukken van het gebied niet uit de weg te gaan, maar juist met elkaar hierover in gesprek te gaan, zodat er echte oplossingen komen voor het IJsselmeergebied.  

Wind in de zeilen 
Tijdens de IJsselmeertop hebben de aanwezigen nagedacht - aan de hand van het motto 'Wind in de zeilen’ - over de koers richting een toekomstbestendig IJsselmeergebied. De samenwerking werd ook aangekaart door Deltacommissaris Co Verdaas en directeur-generaal Water en Bodem Jaap Slootmaker. 

Tevens werd een lezing over het IJsselmeergebied door de auteur Ronald Nijboer gegeven onder de naam ‘Een landschap van wereldklasse’. Daarnaast werd de Water Challenge 2025 uitgereikt en waren er workshops. 

Vervolg van IJsselmeertop 
De Verenigde IJsselmeertop 2025 is een initiatief van het Platform IJsselmeergebied en is dit jaar georganiseerd door provincie Flevoland in samenwerking met het Waterschap Zuiderzeeland. 

De provincie Flevoland is één van de 6 provincies die betrokken is bij het IJsselmeergebied. In 2026 wordt het stokje van de organisatie overgenomen door de provincie Noord-Holland. 

Belang van IJsselmeergebied  
Het IJsselmeergebied ligt in het midden van Nederland en bestaat uit het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, de randmeren en de omliggende gebieden. Het IJsselmeer is het grootste zoetwatermeer van het land en is daarom erg belangrijk voor Noord-Nederland. 

Er zijn verschillende uitdagingen en kansen, zoals het zorgen voor voldoende zoetwater, veiligheid tegen overstromingen en het behoud van een gezond ecosysteem. Door klimaatverandering en meer vraag naar water is slim waterbeheer nodig.

Ook moeten dijken sterk en vernieuwend zijn, zodat mensen veilig kunnen wonen en werken. Het versterken van de natuur en het behoud van het landschap helpt de biodiversiteit en maakt het gebied aantrekkelijk voor recreatie en cultuur. Goede samenwerking tussen regio’s is belangrijk om al deze doelen in balans te houden. 

(Bron: Provincie Flevoland)