Stankoverlast is weg, maar de dampen zijn nog niet opgetrokken

Foto: Gemeente Lelystad

Eerder kon men lezen, dat op zaterdagmiddag 8 mei bewoners in De Punter een penetrante geur hadden geroken, die uit het riool kwam. De media gaven aan dat 500 bewoners hun woning moesten verlaten en dat zestien straten zijn geëvacueerd.

Informatie
Zo’n twee maanden later is nog steeds niet bekend van wat er eigenlijk geloosd is geworden. Sterker nog, de informatie die men hier en daar los kan krijgen, spreekt elkaar tegen.

Na enkele telefoontjes, zo’n zes op een en dezelfde dag, wordt men steeds verwezen naar een andere organisatie. Tevens is heel vaak gehoord, dat de gebelde organisatie niet leidend was, en dus geen uitspraak kan en mag doen. Daaraan gekoppeld is het tevens opvallend dat de ene week te horen valt, dat het onderzoek gestopt is en een week later dat er nog steeds  een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Natuurlijk zal er best een onderzoek kunnen lopen, maar waarna? De stoffen zijn allang ‘vervlogen’, zeker ook de stoffen die in de monsterpotjes hebben gezeten.

Onderzoek
In de brief van het RIVM van 12 mei wordt aangegeven dat ‘meerdere bewoners in de Lelystadse wijk De Punter melding hadden gemaakt van stankoverlast uit onder andere doucheputjes’.

In de brief wordt aangegeven dat veel (koolwater) stoffen aanwezig waren die typisch zijn voor geraffineerde aardolieproducten, zoals benzine. Maar daarnaast ook veel vluchtige, licht ontvlambare stoffen zoals propeen. De hoeveelheid van deze stoffen is niet te verwachten bij benzine.

Bij navragen naar deze stoffen, komt er geen antwoord. De vraag is al eerder gesteld of het wel van benzine komt. Bent u bekend met het fenomeen ‘maskeren’? In de wijk De Punter is geen benzine punt te ontdekken; tevens zou het vreemd zijn, dat men juist in die wijk benzine gaat lozen.
Maar het kan ook zo zijn, gezien de lijst van stoffen, dat er andere chemische stoffen zijn geloosd en om de buren op een dwaalspoor te brengen, is het laatste wat gestort is, bijvoorbeeld benzine geweest. Dit om mensen naar een bepaalde richting te laten denken. Natuurlijk wordt er niet meteen gedacht aan een meth lab of een cocaïne wasserij, maar ook niet aan benzine.

Voorbeeld. Dit maskeren wordt ook vaak gedaan net voor een alcoholcontrole – pepermuntje of Smint in de mond – of bij onverwacht bezoek en een vies toilet of stinkende kattenbak. Gewoon even flink wat chloor ingooien en de stank is ‘even weg’.

Vragen
Een ander opvallend gegeven, is de vraagstelling in de gemeenteraad over het geheel. Volgens schriftelijke vragen van de fractie van Jong Lelystad zijn er mensen geweest in De Punter die geen NL-Alert hebben ontvangen, terwijl er mensen buiten De Punter zijn geweest die wel een bericht hebben ontvangen. Tevens is er in eerste instantie geen gebruik gemaakt van de zogenaamde WhatsApp-groepen.

De mensen moesten de informatie van de site van de gemeente halen, die ook nog een tijd uit de lucht is geweest. Bij alle calamiteiten zijn de Corona-regels niet altijd juist gehanteerd, volgens berichten.

Op de site van de gemeente – drie dagen later – werd aangegeven, dat bewoners geadviseerd werd contact op te nemen met hun huisarts als men lichamelijke klachten had. Daarnaast zou een brief rondgestuurd zijn over wat men moest doen bij geestelijke klachten.

De vraag is nu of alle vragen van Jong Lelystad zijn beantwoord. De fractie heeft (nog) niet gereageerd.

Tenslotte is het zeer opvallend te noemen, als men vraagt aan de verschillende organisaties voor informatie, dat het antwoord dat men dan na lang ‘zeuren’ dan eindelijk krijgt: “Als er wat meer bekend is, kunt u dat lezen in de Flevopost”.  Het lijkt er dus op dat alles via één kanaal gecommuniceerd wordt, terwijl andere media zich ook op de perslijst hebben laten zetten. Juist om op het moment van calamiteiten sneller het nieuws te kunnen krijgen en verspreiden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen