Een achterstandsbuurt die geld nodig heeft

Foto: Flevopost

Eerder in juli kwam ik een artikel tegen van Stentor-verslaggeefster Francisca Muller. Ze schreef over vier achterstandswijken in Lelystad die een miljoeneninjectie krijgen om de leefbaarheid te vergroten. Een van de vier is de Zuiderzeewijk en ze gaf in haar artikel uitleg met een aantal foto’s.

Laat ik nu in april over die zelfde wijk geschreven te hebben, nl Twee gezichten van de stad. Nu heb ik ook in die wijk gewoond en ik moet toegeven dat er inderdaad huizen waren, die er ‘minder goed’ uitzagen.

Wijk
De verslaggeefster kwam in 1972 in de wijk wonen. Ik een behoorlijk aantal jaren later. De familie van Francisca hebben het rijtjeshuis gehuurd van de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Later bleken niet alle huizen in de wijk nog te behoren tot de categorie huurhuis. Het huis waar ik in terecht ben gekomen, was een koophuis, bijna vooraan in de wijk. Maar de foto’s van het artikel bekijkend, waren het gewoon dezelfde huizen.
En ja, het waren grote huizen. Drie verdiepingen, waarbij de bovenste al helemaal moeilijk was ‘met onderhoud’ want in feite had je die niet nodig. Het was ook de verdieping waar een deur naar buiten was, een soort balkon.

Maar als je verder de wijk inliep, zowat alle huizen waren hetzelfde, werd het er niet beter op. Ja, het onderhoud was jaren ‘verwaterd’ en zeker bij de huurhuizen. En ja, het was ook een wijk waar veel mensen woonden, die het minder goed hadden. En dat was nog zwak uitgedrukt. En alles wat hetzelfde, triest en saai.

Onderverhuren
Maar zijn dat de enige problemen dan? De wijk is aan het verpauperen, zegt Francisca. En hardop meepratend, vraag ik me af of met het geld de wijk opgeknapt kan worden. Want het probleem zijn niet alleen de woningen. Het is ook de ‘cultuur’ van de wijk.
Ja er is veel achterstallig onderhoud, maar er komt nog bij dat vele huizen zijn onderverhuurd. Hier wordt door de eigenaren nauwelijks wat aan gedaan. Vele huurwoningen zijn verkocht aan de bewoners, die ook het geld niet hebben om het achterstallige onderhoud in te halen.
Onderverhuur door huisjesmelkers, die de huizen verhuren aan bijvoorbeeld Bulgaren en Polen. Wat gaat daarmee gebeuren?

Pak het probleem van de woningen en huisjesmelkers aan, maar doet meteen wat voor de bewoners. Help de mensen om een bestaan op te bouwen. Zorg dat de wijk weer een ‘wijk wordt om plezier te hebben, om te willen wonen’. Een frisse polderwijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen