Maand geleden bruin goedje in beslag genomen

Foto: Gemeente Lelystad

Meer dan een maand geleden, zaterdagmiddag 8 mei, hebben bewoners in De Punter in Lelystad een penetrante geur geroken. Deze kwam uit het riool. Volgens de media hebben dat weekend zo’n 500 bewoners het huis moeten verlaten. Zestien straten zijn geëvacueerd. 

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gemeld dat de bruine substantie die uit het riool kwam, in beslag is genomen en onderzocht zou gaan worden. Enkele dagen later, iets langer dan verwacht, kwam het RIVM met lijst met twee kolommen. Eén kolom van 95 stoffen voor monster 1 en een tweede kolom met een minder aantal stoffen. Er kwamen wat artikelen, wat opmerkingen, die eigenlijk rond 12 mei ophielden. Daarna werd het oorverdovend stil. 

Communicatie
De gemeentelijke site gaf op 12 mei aan dat burgemeester Meijdam blij was dat men wist uit welke stoffen de vloeistof uit het riool bestond. Tevens werd gemeld dat als er meer bekend was uit het politierapport, dat dit op de site gemeld zou worden. Op zaterdag 19 juni nog niets gevonden op de site. 

Het Infopunt van het RIVM wist op 14 juni te melden dat het RIVM geen onderzoek doet naar de herkomst van de stoffen. Vragen moeten gesteld worden aan de politie of het Nationaal Forensisch Instituut. 

Met beide organisaties is contact opgenomen. De laatste laat helemaal niets van zich horen. Het Regionaal Service Centrum Politie heeft laten weten dat de vraag is doorgezet naar de lokale politie, die binnen twee dagen zou reageren. Tot op dit moment nog niets. 

De afdeling Communicatie van de gemeente gaf aan dat de vraag behoorde bij een andere collega, die terug zou bellen. Ook de gemeente heeft moeite om terug te bellen.
Tenslotte zijn een aantal politieke fracties benaderd, die nog moeten reageren. Overigens is niets te vinden of dat fracties in de gemeenteraad vragen hebben gesteld. 

Benzinegeur
De gemeentelijke site heeft gemeld dat er stoffen in het riool zijn aangetoond, die er niet hoorden te zitten. De analyse heeft aangetoond dat het mengsel van stoffen zou moeten zijn, met overeenkomsten van aardolieproducten zoals benzine. De media heeft dit ook opgepakt en schreef steeds over ‘benzine’ en ‘propeen’. 

Mocht er ‘benzine’ gelekt zijn, dan moet de stof ergens vandaan zijn gekomen. In de Punter staan geen legale benzinepompen of andere opslagsystemen. Het enige wat te te vinden is een oplaadstation voor elektrische auto’s. Een legaal benzinestation in de ‘buurt’ is te vinden in De Jol en De Kogge.    

Bij het lekken van ‘benzine’ bij deze punten, zouden de problemen eerst in die wijken te vinden zijn geweest. Blijft de vraag nog steeds staan, waar dan stoffen vandaan komen met de geur van ‘benzine’. 

Lijst RIVM
De lijst bestaat uit zo’n 95 stoffen voor monster 1. Het tweede monster – of later genomen of op een plaats verderop in het riool – heeft een aantal stoffen van monster 1 die niet meer aantoonbaar waren. Verdwenen dan wel verdampt of opgelost. 

Bij de eerste controle van de lijst van stoffen (zo’n 40 stoffen) vallen een aantal zaken op. Van de 40 stoffen zijn er reeds 15 aan te merken die restanten hadden van een stof die gebruikt worden als een oplosmiddel. Vier stoffen die gebruikt kunnen worden als koudemiddel of als drijfgas voor spuitbussen. 

De oplosmiddelen kunnen gebruikt zijn bij verven en coatings, harsen en rubbers en verf. Een andere opvallende zaak is dat het veel kleurloze vloeistoffen zijn, maar wel met opvallende geuren. Geuren als chloroformachtig, olieachtig, teerachtig of een zoete geur. 

Met huis-, tuin en keuken chemie zijn de gegevens nagetrokken van verschillende sites.  De gegevens zijn van het net gehaald en hebben mogelijke afwijkingen. Daarbij komt dan nog dat het bij de gegevens gaat om zuivere stoffen. In het riool zijn stoffen aangetoond in een bepaalde samenstelling en hoeveelheid. De vraag is alleen waar al die stoffen vandaan zijn gekomen. Gezien de lijst van 95 stoffen en de afwezigheid van een benzinestation, blijft het wazig of dat het benzine in het riool is geweest. De rest van de lijst zal daarom ook bekeken worden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen