Het virus schijnt weer op te laaien

Foto: BBC

Soms doen we dingen, die we snappen. Soms doen we dingen, waarvan we denken dat we het begrijpen. En soms doen we dingen waar we absoluut niets van snappen. Neem een nieuwe mobiel. Kwestie van simkaart overzetten en aanzetten. En je hebt weer verbinding. Dat klopt, alleen moeten we wel aangeven wat onze provider was, zodat alles ook weer netjes via het contract van wifi loopt. 

Virus vraagtekens
Maar kijk nu eens rond in de nog steeds niet gestopte story van Corona. De pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). Er zijn mensen die aangeven dat niet alles even duidelijk is. Tevens zijn er mensen die melden dat niet alles te vertrouwen is. 

In Lelystad is er een huisarts die zijn patiënten middels de eerste brief heeft aangegeven, niet te kunnen vaccineren om zijn eigen redenen. Nu heeft dezelfde huisarts een tweede brief gestuurd met een waarschuwing over het vaccineren bij kinderen.  
Daarnaast was er een wethouder in Zeewolde die vraagtekens heeft gezet bij het hele Corona-verhaal. Nu had de wethouder ‘Volksgezondheid’ in het pakket. Tevens plaatste de wethouder de mening op social media. Heel de gemeenteraad in rep en roer. 

De tweede brief van de huisarts ging over het zogenaamde vaccin voor jongeren. De huisarts gaf aan dat het geen vaccin zou zijn, maar een mRNA-serum. De vraag is of dat ‘we’ nu alles weten van de Coronavaccins. Laat ik maar onmiddellijk dit zeggen: ‘Neen, dat weten we absoluut niet’.
Nu zijn er een aantal verschillende vaccins, met name eiwit-gebaseerde vaccins, vectorvaccins en mRNA-vaccins. 

Een eiwit-gebaseerd vaccin heeft een eiwitdeel van het virus (de spike). Na inenten, gaat het lichaam de spike-eiwitten van het virus herkennen en steeds blijven beschermen. Zo’n vaccin is bijvoorbeeld Sanofi. 

Bij een vectorvaccin is het virus aangepast, zodat het geen virus meer is. Het virus is niet ziekmakend en kan zich niet vermenigvuldigen. Het lichaam wordt aangespoord om antilichamen tegen het virus aan te maken. Voorbeeld AstraZeneca en Jansen.     

Daarentegen het mRNA-vaccin. Hierbij is een bepaald deel van het viruseiwit vastgelegd in een RNA-fragment dat synthetisch is aangemaakt. Na injectie ziet het lichaam dit als lichaamsvreemd en worden neutraliserende antistoffen aangemaakt. Het werkt in feite op dezelfde manier als een klassiek vaccin. mRNA is echter minder stabiel. Voorbeelden: Pfizer-BioNTech en Moderna. De bereiding is vele malen sneller dan die van de klassieke vaccins.  

Praktijk
Men zegt, en dat komt ook van het ministerie, dat jongeren minder ziek worden van Corona. De vraag is dan terecht waarom ze gevaccineerd moeten worden. Dit gebeurt om anderen te beschermen en dan met name mensen die geen vaccins willen. Want de andere ouderen hebben al twee keer een prik gehad en zijn dus beschermd … of is dat niet zo. Wat gebeurt er met iemand die twee prikken heeft gehad en in aanraking komt met een besmet persoon in zijn acute fase. Kan de gevaccineerde dan ook weer effecten krijgen van een Corona-besmetting of wordt hij beschermd door het vaccin?

Daarnaast hoe zit het met het feit dat nu ineens honderden jongeren op een feest in Enschede en duizenden voetbalfans in een voetbalstadion besmet geraakt zijn? De afspraak was toch dat er gecontroleerd zou worden: men heeft een Corona besmetting doorgemaakt (aan te tonen via een PCR-testuitslag), men heeft een of twee maal een prik gehad (aan te tonen door papier, of geel Coronapaspoort of groene vink in een of andere app). 

Dat zou dus moeten inhouden dat er geen besmetting op zou kunnen treden. Maar het kan nog erger. We gaan ook weer op vakantie en kunnen mogelijk ook weer één of andere variant van het virus mee terug brengen. Op dit moment is de Delta-variant volop ‘on tour’. En eerlijk gezegd zegt Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Jansen, hoopvol te zijn over de bescherming tegen de Delta-variant. Een klein laboratoriumonderzoek laat veelbelovende resultaten zien. Dat heeft Jansen gekoppeld aan de uitspraak dat ‘het vaccin hoogstwaarschijnlijk een goede bescherming biedt’.

Met andere woorden, men weet het dus gewoonweg niet. Terug naar de inleiding: soms doen we dingen, waar we denken wat van te begrijpen. Maar vaak doen we dingen, waar we de ballen verstand van hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen