‘Inpoldering Markerwaard nodig voor leefbaarheid’

24 mei 2021, 18:53 Provincie
markerwaard
Flevolands Geheugen

Bijna de hele 20e eeuw werd de (naam van) Markerwaard gepland, maar aan de andere kant in portefeuille gehouden. De Markerwaard zou de inpoldering van het zuidwestelijke deel van het IJsselmeer moeten worden. Echter de inpoldering is nooit van de grond gekomen. Gezien in 1976 de Houtribdijk werd voltooid, ontstond er wel het Markermeer.

Ingenieur Lely had al in 1891 voorgesteld om op de locatie een polder aan te leggen. Een concreet voorstel kwam in 1924, waarvan de eerste dijken in 1941 werden aangelegd. Maar in 1986 werden de ontwikkelingsplannen stopgezet en na 2003 werd besloten de polder niet meer te realiseren.

Plan Lely
Het plan van Lely had een aantal voordelen, maar een van de belangrijkste was het aanleggen van nieuwe landbouwgrond. De groei van de bevolking had tot gevolg dat er meer behoefte was aan voedsel.

De Noordoostpolder was de eerste grote polder die aangelegd werd. Hierna zou de volgende de Zuidwestpolder worden, waarvan de voorbereidingen reeds waren gestart. Echter men veranderde de volgorde, zodat Oostelijk Flevoland eerst gereed kwam. Het kwam in 1957 droog te liggen. Als men de volgorde niet had aangepast, was de Markerwaard er wel geweest.

Echter de grond van de Markerwaard was op enig moment niet meer nodig. Dit kwam door de overproductie in de landbouw. Het Rijk had de grond niet meer nodig voor stedenbouw.

Daarnaast was het Markermeer uitgegroeid tot een belangrijk gebied voor voedsel van veel watervogels.

Advies
In 1982 was er nog een positief advies (13 van de 24 stemmen voor) van de Raad voor de Ruimtelijke Ordening (RARO) aan de regering. De voorstanders waren van mening dat Nederland extra grondgebied nodig had om de leefbaarheid te kunnen waarborgen.

RARO zei dat het een advies was, dat de regering naast zich neer kon leggen. In het land was het denken over de laatste polder ook veranderd. De twijfel over wenselijkheid en haalbaarheid van de laatste polder was behoorlijk toegenomen.

Daarom besloot het kabinet Lubbers II voorlopig af te zien van de aanleg van de polder. Er waren in de jaren ervoor plannen geweest om een tweede nationale luchthaven in de Markerwaard aan te leggen. Net als militair oefenterrein. Maar die plannen zijn nooit tot uitvoering gekomen, waarna in 2003 de stekker van de Markerwaard er definitief werd uitgetrokken.

(Bronnen: Digibron, Wikipedia, Kunst en Cultuur, Omroep Flevoland)