Flevoland zet in op groenbemesters en kruidenrijk grasland

30 mrt , 18:59 Provincie
kruidenrijk grasland prov flevoland
Provincie Flevoland
Kruidenrijk grasland

Provincie Flevoland blijft zich inzetten voor duurzame landbouw door groenbemesters en kruidenrijk grasland te bevorderen. Flevolandse boeren krijgen korting op biodivers groenbemestermengsel en kruidenrijke grasmengsel. Boeren die willen meedoen, kunnen via 1001ha.nl hun zaaizaad bestellen. Initiatieven zoals deze kortingsactie zijn gericht op het verbeteren van de bodemkwaliteit, het verhogen van de biodiversiteit en het ondersteunen van klimaatadaptatie.


Biodiverse groenbemesters
Groenbemesters zijn planten die de grond verbeteren en gezond houden. In de winter komt het steeds vaker voor dat akkerbouwers de akkers bedekken met de groenbemesters. De gewassen zijn goed voor bodem en biodiversiteit (bericht augustus 2024)

Dit geldt zeker voor mengsels met vlinderbloemigen, zoals lupinen. Groenbemesters kunnen zeker tot en met maart blijven staan en houden de stikstof vast. Hierdoor is minder kunstmest nodig voor gewassen die daarna verbouwd worden, zogenaamde volggewassen.

Korting op kruidenrijke mengsels
De provincie wil - door het ondersteunen van de kortingsactie - de boeren in Flevoland aanmoedigen om kruidenrijke mengsels te zaaien. Sinds 2020 hebben 1.800 melkveehouders via deze actie kennisgemaakt met kruidenrijk grasland. 

De actie stimuleert boeren om de duurdere kruidenrijke mengsels uit te proberen door ze voor bijna dezelfde prijs als 'gewoon' gras aan te bieden. De korting wordt betaald door overheden en een crowdfundingsactie.

Aantrekkelijk voor insecten 
Volgens Urgenda is elke hectare kruidenrijk een grote winst ten opzichte van ‘gewoon’ gras. De klavers zullen de stikstof uit de lucht binden, waardoor zo’n 500 kilo minder kunstmest nodig is. 

Daarnaast is kruidenrijk grasland aantrekkelijk voor insecten en andere dieren. Dit brengt met zich mee, dat elke hectare een verdriedubbeling van het aantal insecten kan betekenen. Ondergronds bevordert dit grasland de biodiversiteit en het bodemleven.  

Kruidenrijk grasland als duurzaam alternatief
In Nederland is zo’n 20 procent van het areaal grasland tijdelijk grasland en wordt regelmatig opnieuw ingezaaid. Dit zou ook met kruidenrijk grasland kunnen gebeuren, wat in meerdere opzichten winst zou opleveren voor de boeren. 

Deze opmerking komt van de initiatiefnemers LTO en Urgenda. Volgens de organisatie blijft de melkproductie gelijk, is het gras beter bestand tegen droogte en in feite levert het geld op door besparing op de kosten van kunstmest en een extra beloning via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Meedoen kan via de site 1001 hectare.  

(Bronnen: Provincie Flevoland, 1001 Hectare, lelystad.nieuws.nl)