Koninklijk Paar brengt streekbezoek aan Flevoland

07 jul , 20:32 Provincie
koninklijk-paar-prov-flevoland
Provincie Flevoland
Koninklijk Paar

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op dinsdag 9 september een streekbezoek aan Zuidwest Flevoland waar zij Lelystad, Almere en Zeewolde zullen bezoeken. Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen is gastheer van het paar.

Volwassen en dynamische provincie 
Met lef en visie is ruim 80 jaar geleden Flevoland op de Zuiderzee veroverd. Wat toen een ambitieus ingenieursproject was, is nu een volwassen en dynamische provincie. Een regio die bruist van innovatie, duurzaamheid en kansen. 

In Zuidwest Flevoland, met Almere, Lelystad en Zeewolde, groeit de bevolking sneller dan waar ook. Hier worden nationale uitdagingen zoals woningbouw, recreatie, natuurherstel en onderwijs actief en doortastend aangepakt. Vooruitgang en leefbaarheid gaan hier hand in hand, met oog voor balans nu én in de toekomst.

Streekbezoek Koninklijk Paar
Het streekbezoek van het Koninklijk Paar draait om de vraag hoe in de regio met een groeiende ruimtevraag een toekomstbestendige balans wordt gevonden tussen wonen, werken, recreëren, voedselproductie en natuur. 

In Flevoland wordt een samenleving gebouwd, waar naast duizenden nieuwe woningen ook ruimte voor cultuur, voorzieningen en ontmoeten centraal staat. Dat brengt ook complexe uitdagingen mee. Tijdens het streekbezoek wordt stilgestaan bij die uitdagingen en worden het Koninklijk Paar inspirerende projecten getoond van en voor de inwoners uit Lelystad, Almere en Zeewolde.

Commissaris Arjen Gerritsen over het aanstaande bezoek: “Als gastheer kijk ik ernaar uit om de Koning en Koningin als gastheer in Flevoland te mogen ontvangen. Van Lelystad, via Almere, naar Zeewolde tonen we hoe in Flevoland betrokken inwoners, maatschappelijke organisaties en innovatieve bedrijven samen bouwen aan de toekomst. Het is heel erg mooi voor onze provincie dat de Koning en de Koningin de kracht en creativiteit van onze regio gaan ervaren in de ontmoetingen met onze inwoners."

Lelystad: culturele activiteiten, Nationaal Park Nieuw Land
Het streekbezoek start in Lelystad bij cultureel centrum de Kubus. In de theaterzaal woont het Koninklijk Paar een repetitie bij van een theaterproductie die wordt opgevoerd door cliënten van een zorgorganisatie. Door op het podium te staan en samen te werken aan een voorstelling ontwikkelen de deelnemers meer zelfvertrouwen en vergroten zij hun netwerk. 

Het Koninklijk Paar gaat met de spelers en met de begeleiders in gesprek over de betekenis van het gezamenlijk werken aan een theaterstuk, over de vaardigheden die zij hebben ontwikkeld en over het uitvoeren van de voorstelling in een echt theater.

Buiten bezoeken de Koning en Koningin Máxima het taalfestival ‘The Cube’. Jongeren leren hier in verschillende workshops over het belang van taal en over de kunst van het vertellen van verhalen.

Het Koninklijk Paar bezoekt vervolgens Nationaal Park Nieuw Land en krijgt hier toelichting van de natuurbeheerders op onder meer natuurbeheer, de flora en fauna in het gebied en het onderzoek naar de ecologische dynamiek van het park. 

Ook wordt gesproken over de balans tussen recreatie en natuur. Nationaal Park Nieuw Land is 29.000 hectare groot en bestaat voor driekwart uit water. De natuurgebieden geven ruimte aan nieuwe ecosystemen en kennen een nog steeds groeiend aantal verschillende dieren, bloemen en planten.

Almere: sociale samenhang, wonen, onderwijs
Vervolgens brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan MBO College Poort, waar studenten vertellen over de opleidingen die zij volgen en over de beschikbaarheid van stageplaatsen en werk in hun regio. 

Vertegenwoordigers van het onderwijs en van het bedrijfsleven uit Almere gaan met het Koninklijk Paar in gesprek over de verdere economische en maatschappelijke ontwikkeling van de regio. De behoefte aan opleidingen en werkgelegenheid speelt een rol bij de doorontwikkeling van Almere als vijfde hightech brandpunt van Nederland.

Zeewolde: biologische landbouw, ondernemen
In De Beleving, een kas in het landelijk gebied van Zeewolde, vertellen ondernemers over de kansen en uitdagingen van het agrarisch ondernemen in de polder. Over hun zoektocht naar duurzame innovaties en over de toenemende claim op de ruimte in het gebied. 

Op de landbouwgrond rondom de Beleving, de zogenaamde Oergronden, zijn nog nooit pesticiden gebruikt. Het streven is om efficiënter biologisch te boeren door samen te werken en door kennis van gewassen en van afzetmarkten te bundelen.

Daarna bezoekt het Koninklijk Paar de haven in het centrum van Zeewolde. Ter afsluiting gaan zij in gesprek met vertegenwoordigers van de provincie en van de gemeenten die zijn bezocht en met hun samenwerkingspartners.

(Bron: Provincie Flevoland)