Eén schip met fosfine damp vertrokken

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Drie weken lang hebben de schepen in de haven van HEBO Maritiem Service in Lelystad gelegen. Het blijkt ondertussen dat één van de drie schepen met lading met veel fosfine dampen, ondertussen onderweg is naar Kampen. In Kampen zal van de drie schepen de lading worden gelost.

Lossen
De opzet was dat nadat de drie schepen uit de verschillende havens waren vertrokken, de schepen bij IJsseloog zouden worden ontdaan van de lading. Alleen de provincie Flevoland heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tenslotte zijn de drie schepen terecht gekomen in de haven van HEBO Maritiem Service. Hier is verder naar een oplossing gezocht. Aangezien het zo’n drie weken heeft geduurd, is de concentratie aan fosfine behoorlijk afgenomen. Zodoende kan men de lading lossen. De andere twee schepen hebben technische mankementen en kunnen nog niet vertrekken.

Bekend probleem
In december 2019 is een schippersechtpaar van hun binnenvaartschip De Fox gehaald en opgenomen op de intensive care. Ze waren twee uur in contact geweest met een giftige stof in de lading. Men heeft het rattengif genoemd. Fosfine wordt ook vaak als rattengif aangeduid.

In het ruim lag veevoer, overgeladen van een zeeschip. De lading was begast met met fosfine om import van plaagdieren en insecten te voorkomen. Het begassen met fosfine is al jaren een punt van aandacht. Zeker bij veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten. Het probleem van het echtpaar staat niet op zichzelf. Er zijn meer ‘ongelukken’ geweest met fosfine.

Fosfine
Fosfine is een kleur- en geurloos gas. Het wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel en wordt in de vorm van aluminiumfosfide pellets op het graan geplaatst. Een pellet aluminiumfosfide reageert met water in de lucht. Hierdoor ontstaat aluminiumhydroxide en fosfinegas.

Het gas werkt bij enkele honderden ppm’s (parts per million). Doordat de chemische reactie gaat lopen als het ruim is gesloten, ontstaat er een giftig gas. Hoe vochtiger in het ruim, hoe meer gas er wordt gevormd. Op het moment dat alle pellets zijn omgezet, gaat de concentratie fosfine naar beneden. Na drie weken schijnt er nog nauwelijks wat te meten meer te zijn.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Bijwerkingen van werk, RTV Utrecht, AD, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen