Toch Konikpaarden ontsnapt aan slacht

Foto: Pixabay

Achtentwintig Konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zijn vanochtend aangekomen in Denemarken. Van de 200 paarden die naar de slacht moeten, zijn er 28 die de slacht zijn ontkomen en op dit moment vrij rondlopen in een natuurgebied in Vejle in Denemarken.

Voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter heeft op woensdag 23 juni een uitspraak gedaan in een zaak aangekaart door de Stichting Stamina. Volgens de rechter zijn de 200 Konikpaarden in feite ‘gehouden dieren’. Ze zijn zelf een vangweide ingelopen en mogen daarom geslacht worden.

De provincie Flevoland was en is nog steeds van mening dat er teveel paarden zijn in de Oostvaardersplassen en daarom moesten er 200 geslacht worden. De natuurorganisatie Stamina probeerde daar nog een stokje voor te steken, wat niet gelukt is.

Verplaatst
Echter nu blijkt dat Staatsbosbeheer toch nog 28 Konikpaarden onder heeft kunnen brengen in twee Natura 2000-gebieden langs de rivier de Vejle. Eerder zouden er ook al paarden zijn verplaatst naar Wit-Rusland.

Uit de groep van 200 zijn er dus nu 28 naar Denemarken vertrokken. Deze paarden hebben nu een nieuw leefgebied gevonden. Staatsbosbeheer is van mening dat deze 28 dieren nu in Denemarken hun bestaan in vrijheid kunnen inrichten. Op een manier dat ze met natuurlijke begrazing het gebied open kunnen houden.

De gemeente Vejle heeft contact gezocht met Staatsbosbeheer. Gezien de paarden nu zijn losgelaten in twee Natura 2000-gebieden kan de gemeente Vejle de doelstellingen voor die gebieden beheren. Er is daar ruimte voor de Konikpaarden. Mogelijk zijn er nog meer gebieden op de wereld die ruimte hebben.

(Bronnen: De Stentor, lelystad.nieuws.nl, Omroep Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen