Grote grazers in de problemen

22 jul 2021, 20:33 Provincie
grote klis
De voorzieningenrechter in Utrecht heeft op woensdag 23 juni een uitspraak gedaan in de zaak die aangekaart was door de Stichting Stamina. De uitspraak hield in dat de 200 Konikpaarden in feite ‘gehouden dieren’ zijn, gevangen middels een vangweide, en ze daarom geslacht mogen worden.
Onkruid
Los van het feit dat de dieren afgemaakt mogen worden, zogenaamd omdat er teveel zijn, is er nog een probleem opgetreden.
Middels een bericht op Facebook heeft Bas Metzemaekers een boodschap gestuurd aan Ir. W. Neutel, directeur Staatsbosbeheer (SBB) Flevoland. De boodschap is meer een vraag wat SBB gaat doen met de Grote Klis.
In de Oostvaardersplassen is momenteel genoeg te eten voor de grote grazers. Ook dus voor de Konikpaarden. Echter Staatsbosbeheer doet niets aan de bestrijding van de Grote Klis. Deze plant, onkruid, veroorzaakt ernstige schade bij de grote grazers. De plant kan onder meer ernstige oogontstekingen veroorzaken, met als gevolg blindheid.
Grote grazers
Volgens Staatsbosbeheer houden de heckrunderen, de edelherten en de Konikpaarden met hun gegraas op hun eigen manier een deel van de Oostvaardersplassen open. Wederom geeft Staatsbosbeheer aan dat de talloze (moeras) vogelsoorten hiervan profiteren. Het lijkt er steeds meer op, dat de Oostvaardersplassen nodig zijn voor de verschillende vogelsoorten en dat de grote grazers daaraan ondergeschikt zijn.
Middels het nieuwe beleid van SBB is het maximale aantal grote grazers afgestemd op de gewenste ontwikkeling van landschap en biodiversiteit. Met andere woorden, dat het aantal grote grazers op peil wordt gehouden door verplaatsing naar andere gebieden. Dit wordt al een tijd niet meer gedaan en dus zet men andere mogelijkheden in of het aantal grote grazers te verkleinen. Dit gebeurt door afschot.
Volgens Bas Metzemaekers moeten de gebieden beheerd worden door begrazing, echter dit dreigt te mislukken zonder dat men wat doet aan de neven maatregelen, zoals het opruimen van het onkruid. Door de plant kunnen de Konikpaarden geheel blind worden en rondlopen, omdat beide ogen dicht zitten en zwaar ontstoken zijn. Daarna worden de Konikpaarden alsnog afgeschoten, maar dit is niet het beheer wat nodig is voor de dieren.
(Bronnen: Horses.nl, Staatsbosbeheer, Facebook, lelystad.nieuws.nl)