Woensdag rechtszaak over slacht Konikpaarden

Foto: Pixabay

De Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) gaat woensdagmiddag bij de rechtbank eisen dat de tweehonderd Konikpaarden worden vrijgelaten. Op deze manier moet worden voorkomen dat de paarden uit de Oostvaardersplassen worden aangeboden voor de slacht. 

Slacht
Vorig jaar zijn reeds 155 Konikpaarden naar de slacht afgevoerd. De rechtszaak van woensdag moet voorkomen dat er weer 200 paarden worden afgevoerd naar de slacht. De laatste groep is eind mei een zogenoemde vangweide ingelopen. De eerdere rechtszaak voor de 155 paarden werd verloren. 

Staatsbosbeheer is van mening dat er nog steeds teveel paarden in de Oostvaardersplassen lopen. Daarom is het hek van de vangweide – groot 55 hectare – gesloten. Dan kunnen de dieren voorzien worden van een chip en afgevoerd worden. Staatsbosbeheer heeft echter laten weten, te wachten tot na de rechtszaak.  

Ruimte
Hoeveel ruimte er is voor de Konikpaarden verschilt ook flink. De een zegt ongeveer 450 paarden en de ander zegt 300 paarden. Het andere probleem gaat over de dieren die de vangweide zijn ingelopen. 

Stamina is van mening dat de regels worden omzeild door gebruik te maken van een vangweide. Door de dieren apart op te vangen in de vangweide en daarbij de hekken te sluiten, kan het gezien worden als dat de dieren de wildstatus kwijt zijn. 

In feite – zegt Stamina – zijn het dan dieren geworden van Staatsbosbeheer. Een houder van dieren kan zijn dieren ter slacht aanbieden. Stamina noemt dit ‘pure wetsontduiking’.  Daaraan gekoppeld mogen de dieren pas na 1 augustus in het kader van populatiebeheer worden gevangen. 

De vangweide-procedure wordt gezien als snel een groot aantal dieren buiten de wettelijke kaders om aan te bieden voor de slacht. Daarom is bezwaar aangetekend door Stamina. Via de procedure van spoed bij de rechtbank wil Stamina om een voorlopige voorziening te vragen. Een tijdelijke beslissing om het vangen en afvoeren van de Konikpaarden voor minimaal een termijn van zes weken stil te leggen.

(Bronnen:  Nieuws uit mijn stad, RD, AD, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen