Toekomst Veiligheidsregio Flevoland

Foto: YouTube

In de Tweede Kamer zijn door de SP vragen gesteld over de veiligheidsregio’s. Dit ging o.a. over de zeggenschap van de regio’s. Er ligt al jaren een wens op tafel om de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek samen te voegen. De wens komt vanuit de Tweede Kamer, maar niet van de gemeenten.

Fusie
In 2017 werd door de besturen van de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek in een vergadering op 4 juli besloten een verkenning te starten. Een verkenning of een fusie tussen beide veiligheidsregio’s haalbaar zou zijn. Tevens zou bekeken worden of de beide GGD’s samen zouden kunnen gaan. 

In oktober kwam daar bovenop de mededeling naar buiten dat de beide veiligheidsregio’s in 2019 wilden opgaan in één organisatie. Door deze fusie zouden de brandweerkorpsen, GGD’s en Bevolkingszorg Organisaties onder één regio vallen. Een regio met 1.500 werknemers en vrijwilligers. 

Verzet
Tot half maart 2018 konden de gemeentebesturen in Flevoland en Gooi en Vechtstreek laten horen wat men vond van de fusie. Zowel de verschillende gemeenteraden als de colleges van B&W konden hun aandachtspunten en eventuele randvoorwaarden inleveren. 

Eind 2019 kwam er wel een samenwerking, echter de fusie is toen niet doorgegaan. Daarna zijn gemeenten in verzet gekomen. Noordoostpolder heeft zich toen en nu weer duidelijk uitgesproken tegen een fusie van de twee regio’s. Volgens de gemeente ligt het mandaat bij de gemeente en kan een fusie niet van boven opgelegd worden. 

Laatst werd gemeld dat de wet een fusie niet toelaat. In een veiligheidsregio mag maar één GGD actief zijn. Daarbij is het nog steeds onduidelijk wat de bevoegdheid van de Commissaris van de Koning zal worden na een fusie. Hij mag bij rampen of een crisis maar voor één provincie beslissingen nemen.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer heeft de SP vragen gesteld. De partij wil de stand van zaken rond de samenvoeging weten. Tevens of de zeggenschap nog steeds bij de gemeenten ligt. Een andere vraag is de financiering van de veiligheidsregio’s. 

Eerder zouden er al vraagtekens gezet zijn bij het voortbestaan van de regio Flevoland. Men zegt dat de organisatie ‘te klein en te fragiel’ zou zijn. Dit met name als het gaat om grote rampen. In 2019 is daarom besloten tot een verregaande samenwerking tussen de regio’s. Het lijkt erop dat de fusiewens nog steeds bestaat bij partijen. Alleen niet bij alle gemeenten.

(Bronnen: Bevolkingszorg (BFGV), NH Nieuws, Omroep Flevoland, De Stentor)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen