Een raadslid is een volksvertegenwoordiger

Foto: Gemeente Lelystad

De site van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden begint met een opmerking van de voorzitter. Dat is Bahreddine Belhaj uit Lelystad. De voorzitter geeft aan dat een raadslid een volksvertegenwoordiger is. Daarbij is het een eer en een dankbare taak om als raadslid zich in te zetten voor het maatschappelijk belang en de mensen die je hebben gekozen. 

Verkiezingen
De lokale politieke partijen zijn bijna jaar voor de verkiezingen al bezig om nieuwe kandidaten voor de partij te vinden. Leden die dan mogelijk ook gekozen gaan worden, is de hoop van de fracties. Echter het valt niet mee om genoeg kandidaten te vinden, laat staan de juiste kandidaten. 

Dat zoeken naar de juiste kandidaten is nog nooit zo vroeg begonnen, volgens Belhaj in het programma ‘Over Flevoland Gesproken’. De fracties in de gemeenteraden zijn bang voor een tekort aan kandidaten op de verschillende lijsten.   

Gemeenteraad
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is van mening dat de gemeenteraad geen goede afspiegeling is van de samenleving. Dit is wel nodig, daar zo’n raad dan beter de inwoners kan vertegenwoordigen. Daarom moet een gemeenteraad bestaan uit meer jongeren, meer vrouwen en meer raadsleden met een niet-Nederlandse achtergrond.  

Voorzitter Belhaj adviseert de politieke partijen dan ook, dat ze beter de best moeten doen om kandidaten met een andere achtergrond op de verschillende lijsten te krijgen. Nu kunnen de politieke partijen wel meteen zeggen, dat ze niet te vinden zijn, maar dat gelooft Belhaj niet. Het is gewoon een kwestie van beter zoeken. 

Op het moment dat het gemiddelde raadslid een ‘witte’ man is van 58 jaar, dan is er toch wat aan de hand. Dat wil toch wel wat zeggen. Een gemeenteraad moet ook besluiten nemen over Jeugdzorg en Jeugdbeleid. Zonder ervaring uit de groep of met mensen uit die bepaalde groep, is het moeilijk beleid te maken. 

(Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Ons Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen