Regionale Energie Strategie Flevoland

Foto: NPRE

In 2030 moet 35 TWh aan duurzame energie worden opgewekt om te voldoen aan de afspraken die uit het Klimaatakkoord komen. Flevoland heeft aangegeven dat ze 13,5 procent voor haar rekening wil nemen, ofwel 5,81 TWh. Dit valt te lezen in de Concept Regionale Energie Strategie Flevoland (Concept-RES Flevoland). Het Concept ligt nu voor bij de Provinciale Staten, de gemeenteraden en de Algemene Vergadering van het Waterschap. 

Klimaatakkoord
Middels het Klimaatakkoord is in Nederland afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent is teruggebracht ten opzichte van 1990. Daarnaast moeten de fossiele brandstoffen bijna geheel zijn verdwenen.
De CO2-uitstoot zal al in 2030 gereduceerd zijn tot de helft.

RES
Om de doelstellingen te bereiken en de bijdrage te leveren aan het opwekken van 35 TWh aan hernieuwbare energie, wordt dit vastgelegd. Dit gebeurt in de Regionale Energie Strategie (RES).
Nederland heeft zo’n 30 RES-regio’s, waarvan de gehele provincie Flevoland er één is.

Met de RES wordt aangegeven hoe Flevoland bij gaat dragen aan de energietransitie. RES is daarom een instrument om zeker te zijn dat de plannen ruimtelijk ingepast kunnen worden, maar zeker maatschappelijk gedragen gaan worden.
Flevoland wil middels de RES laten zien hoe de provincie meewerkt aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Om dit te bereiken richt Flevoland zich op de opwek van hernieuwbare energie, energiebesparing en de gebouwde omgeving. 

Het huidige beleid is door de overheden als uitgangspunt gekozen in de Concept-RES Flevoland. Met andere woorden betekent dit dat het bod alleen zal bestaan uit plannen die reeds gemaakt en goedgekeurd.

Op dit moment wordt op het gebied van ‘wind’ reeds 7% van de landelijke opgave duurzaam opgewekt. Op het moment dat de bestaande plannen ‘Regioplan Wind’ en de ‘Structuurvisie Zon’ worden uitgevoerd, produceert Flevoland zo’n 5.81 TWh aan hernieuwbare elektriciteit. Hiermee wordt er dan 13.5 procent van de landelijke opgave geleverd.
Daarnaast worden in de RES afspraken gemaakt over hernieuwbare warmte en energiebesparing. 

(Bronnen: Flevolandse Energieagenda, Provincie Flevoland, NMF Flevoland, Omroep Almere)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen