Belastingdienst waarschuwt voor valse berichten

Foto: NPO Radio 1

De internetfraude kent geen grenzen. In mei 2020 was te lezen dat de gemeente Almere berichten kreeg van inwoners over openstaande rekeningen. Dit zou toen gegaan zijn over gemeentelijke belastingen via de mail, echter ze bleken niet echt te zijn. De gemeente Almere had deze nooit verzonden.

Belastingdienst
Nu schijnen er mails, sms’jes en WhatsApp berichten rond te gaan, zogenaamd uit naam van de Belastingdienst. Dit gebeurt ook in Flevoland. Deze vorm van internetfraude staat bekend als ‘phishing’. 

De Belastingdienst is hiermee bekend en heeft ook op haar site aangegeven wat men kan en moet doen als dit voorkomt. 

Alles wat de Belastingdienst stuurt, is terug te vinden in Mijn Belastingdienst of ‘Mijn Toeslagen’. 

De dienst meldt nadrukkelijk dat ze nooit via WhatsApp of mail berichten sturen over betalingsachterstanden. Daarnaast worden ook geen persoonlijke gegevens gevraagd per WhatsApp, sms, mail of telefoon. 

Internetfraude
De politie en Betaalvereniging Nederland geven in hun cijfers aan dat er steeds meer sprake is van internetcriminaliteit. De Belastingdienst beaamt dit. Had de dienst in 2017 amper 8000 frauduleuze phishing mails, -sms’jes en WhatsApp berichten, in 2020 waren dat er al ruim 160.000 meldingen. De Coronacrisis kan hieraan meegedragen hebben, daar steeds meer mensen steeds langer achter de pc zitten. 

De laatste tijd hebben steeds meer mensen een mail gevonden met als onderwerp “Aanmaning van de Belastingdienst in uw Berichtendienst op Mijn Overheid”. In de mail zat een link naar een iDeal-pagina om de schuld te kunnen betalen. Bij controle op de Berichtenbox bleek geen bericht te staan en was dus de mail nep. Helaas hebben meerdere mensen toch betaald. 

Controle
De Belastingdienst heeft op haar site drie punten aangegeven als er getwijfeld aan de echtheid van het bericht. 

  1. Controleer op de portalen van de dienst of dat er een bericht staat
  2. Controleer het bankrekeningnummer
  3. Altijd melden als een verdacht bericht is ontvangen of men op een verdachte app heeft geklikt

(Bronnen: Omroep Almere, Zeewolde Actueel, Belastingdienst)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen