De dwergooruil komt onder meer voor in mediterrane landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. De vogel is een echte trekvogel, die vooral in Afrika overwintert, vooral in de savannen. Een klein aantal dwergooruilen overwintert onder andere in Noord Afrika en Spanje.
Zeldzame dwergooruil
De zeldzame dwergooruil is de afgelopen dagen gezien in Lelystad. Dit is een verrassing voor de omwonenden net zo als voor de vogelspotters. Maar stadsecoloog, Arjan van der Veen, heeft aangegeven dat het meer te maken heeft met de klimaatverandering.
De uil komt vooral voor in een open landschap, waar het warm en droog is. Tevens zoekt de uil oude bomen en een gebied waar veel insecten zijn. Dit kunnen gebieden zijn als parken, olijfgaarden, platanenlanen, boomgaarden.
In Lelystad
Zo’n anderhalve week geleden is de dwergooruil voor het eerst aankomen vliegen in de straat Duinbeek. Dit bleek omdat bewoners de roep van de uil in de nacht konden horen. Sinds 1890 is de uil pas dertien keer eerder gespot in Nederland.
Ondertussen is de dwergooruil doorgevlogen naar Drenthe. De uil is een soort die uit Zuid-Europa komt. De vogel is nu nog maar kort geweest in Lelystad, maar volgens Arjan van der Veen zal dit gaan veranderen en zullen er ook dieren gaan broeden.
Rapport
in 2020 is een rapport verschenen en daarin wordt aangegeven dat de dwergooruil over zo’n 30 jaar best wel eens permanent in Lelystad zou kunnen blijven. Dat komt omdat de vogel zich steeds meer thuis gaat voelen in het klimaat.
Volgens de stadsecoloog zal de dwergooruil zich gaan vestigen in Lelystad en de bossen eromheen. De voorspelling was er al dat hij zich in Lelystad zou gaan vestigen, echter het is wel iets of wat sneller dan verwacht. Dit komt door de veranderingen van het klimaat.
(Bronnen: Kerkuilenwerkgroep Flevoland, Omroep Flevoland)