De gemeente Lelystad heeft op haar site een document staan over ‘Bijstand dak- en thuislozen’. Voor mensen die dak- of thuisloos zijn, staan de deuren open bij het Leger des Heils in Lelystad. Hier kan men zich melden bij de Dag- en nachtopvang. Overdag kunnen de mensen terecht voor een praatje, koffie en andere faciliteiten. In de avond en ‘s nachts kunnen de mensen hier terecht voor een warme maaltijd en krijgen een plek om te slapen.
In het plantsoen
Volgens de regionale media zou een wijkagent een dakloze man gevonden hebben in een bosje naast de wijk Oostrandpark in Lelystad. Volgens de gevonden man, zouden er nog twee Poolse mannen ‘wonen’ in de omgeving.
De wijkagent vreest dat door de woningnood nog veel meer van dit soort ‘schrijnende gevallen’ gaan komen, de komende tijd. De agent vond de man slapend in een tentje onder een zeil. De Nederlandse man moest zijn huis uit door privé omstandigheden.
Melding
Bij het politiebureau was een melding binnengekomen uit de wijk naast het bos. Een bewoner had vuur geroken. Bij onderzoek door de wijkagent bleken meerdere mannenstemmen te horen zijn geweest.
Bij de man ging het om privé omstandigheden. De woningnood is hoog in heel Nederland en de enorme huurprijzen kon de gevonden man niet meer betalen. Daarom is hij in een tentje gaan wonen. Volgens de wijkagent zal dit vaker voor gaan komen.
‘Smeerzooi’
Volgens de wijkagent was het een behoorlijke smeerzooi. Op het kleine gebied leven ze en doen ze van alles. Het was voor de wijkagent een onmenselijk gezicht. Bij de politie komen vaak heel heftige verhalen binnen. Dan moet men optreden en hulp verlenen.
Optreden en hulp verlenen in plaats van handhaven. De wijkagent is het gezicht van de wijk, die ook als eerste dit soort zaken tegenkomt. Een man die gevonden worden in een tentje in een park, kan alleen maar doorverwezen worden naar de juiste organisaties.
Oost-Europeanen
De dakloze Nederlander heeft gemeld aan de wijkagent dat de twee andere ‘bewoners’ Polen zijn. Echter ze waren verdwenen toen de wijkagent in het gebied verscheen. De Oost-Europeanen in Nederland krijgen vaak via uitzendbureau’s werk en onderdak.
Maar als ze hun baan kwijt zijn of overbodig worden, zijn ze meestal ook hun woonruimte kwijt. Dan moeten ze op straat leven. Hoogstwaarschijnlijk zou dat ook voor de twee mannen van toepassing zijn. Doorverwijzing gaat meestal naar Barka. Zulke situaties zijn al vaker voorgekomen, maar het zal alleen maar erger worden.
(Bronnen: Gemeente Lelystad, De Stentor)