Het is duidelijk te merken dat het klimaat snel verandert, waarbij het sneller warmer wordt en het vaker hard regent. Hierdoor ontstaat vaker wateroverlast. Op 30 juni en 1 juli deden leerlingen van het Porteum uit Lelystad mee aan een speciale wedstrijd, waarbij ze oplossingen bedachten om beter met water om te gaan tijdens klimaatverandering.
Hackathon over klimaatverandering
De leerlingen hebben tijdens de tweedaagse hackathon meer geleerd over klimaatverandering, waarna ze aan het eind hun ideeën aan een jury hebben mogen presenteren.
Het beste idee, die met de prijs naar huis ging, was het idee van HydroHuis. Dit is een systeem dat regenwater opvangt en dat weer afgeeft aan de aarde, langzaam en via buizen onder de tuin.
Hierbij was nog een positie effect, daar het stromende water werd gebruikt om energie op te wekken. Gedeputeerde Hofstra meldde dat het concept 2 problemen aanpakte, waardoor het idee van de dag was. Daarnaast is het toepasbaar in nieuwbouw als in bestaande bouw.
Jongeren denken mee
Het is lastig genoeg om water op te vangen bij het bouwen van nieuwe woonwijken, waarbij bekende oplossingen - zoals groendaken en regentonnen - niet altijd genoeg zijn. Het Waterschap Zuiderzeeland zoekt daarom altijd naar nieuwe ideeën.
Daarom werden jongeren gevraagd om mee te denken tijdens de hackathon, waarbij de leerlingen de ideeën konden presenteren aan een jury, bestaande uit gedeputeerde Hofstra, Joline de Weerdt (IVN Natuureducatie), heemraad Jo Caris en Chris Adema (Waterschap Zuiderzeeland) en Ruben Ras, docent van het Porteum.
Belangrijk jongeren te betrekken
Volgens IVN Natuureducatie is het van groot belang om jongeren nu al te betrekken bij dit soort vraagstukken. Doordat de jongeren meedoen aan een hackathon, worden jongeren beter voorbereid op potentiële toekomstige banen en woningen.
Het lijkt ver weg, maar op deze manier leren ze kritisch en creatief na te denken over vraagstukken die nu en in de toekomst van belang zijn, onder meer klimaat en natuur. De hackathon werd georganiseerd door IVN Flevoland, in samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland.
(Bron: Provincie Flevoland)