Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben vrouwen flink gewonnen op de mannen. Daarvóór was de lokale politiek een redelijk mannenbolwerk. Daar begint nu wat verandering in te komen. Hierbij speelden voorkeurstemmen een belangrijke rol, volgens de stichting Stem op een Vrouw. De stichting gaf aan dat dikwijls een lager op de lijst staande vrouw meer stemmen kreeg dan de man(nen) boven haar. SP Lelystad
Een voorkeurdrempel is het percentage van het aantal geldige stemmen dat een kandidaat moet halen om met voorrang in aanmerking te komen voor een zetel. Als voorbeeld: de lijsttrekker krijgt 750 stemmen en nummer 4 heeft 1.000 stemmen gehaald. In dat geval zou nr 4 het recht op de zetel hebben. Zo kan men opschuiven op de lijst.
Nu heeft de fractie van de SP in Lelystad besloten dat voorkeurstemmen niet van toepassing zijn. Dit houdt voor de fractie in dat de volgorde van de kieslijst wordt gevolgd. Met andere woorden er wordt niet gekeken wat de kiezers hebben gedaan met voorkeurstemmen.
Uitslag SP
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft de SP twee zetels in de raad van Lelystad behaald. Volgens de kandidatenlijst zouden dus Alexander Sprong en Menno Manheim gekozen zijn. Echter de nummer drie op de lijst, Jolande Donninger, had 364 voorkeurstemmen gekregen. Normaal gesproken zouden dus Alexander Sprong en Jolande Donninger de raad ingaan. Maar gezien de afspraak binnen de fractie, staat ze de zetel nu af aan Menno Manheim. De volgorde van de kieslijst is tenslotte door de leden bepaald. Dit is zorgvuldig gebeurt - volgens Menno Manheim - en de leden kennen de kwaliteiten van de kandidaten.
(Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Kiesraad, SP Lelystad, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)